Kiska vrátil protiteroristický balíček. Radia mu ľudskoprávni svätuškári, kritizuje Fico

922
Kultúra života

Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že poslanci na pondelkovej (21.12.) schôdzi parlamentu prelomia veto prezidenta k protiteroristickému balíčku.

Zasadnutie zvolal predseda Národnej rady NR SR Peter Pellegrini pre novelu Trestného zákona, ktorá má od januára posilniť právomoci polície, prokuratúry, súdov a tajných služieb v boji proti terorizmu. Je reakciou na novembrové teroristické útoky v Paríži. Poslanci novelu schválili v skrátenom legislatívnom konaní 9. decembra.

"Nerozumiem rozhodnutiu prezidenta vrátiť protiteroristický balíček naspäť do parlamentu. Opäť bude musieť parlament rozhodovať a je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku," reagoval dnes premiér v Bruseli po skončení dvojdňového summitu EÚ.

Za "ľudskoprávnych svätuškárov" označil tých, ktorí podľa neho radili poradcov prezidenta. "Len sme stratili čas. Neexistuje, aby takéto dôležité zákony neboli opätovne schválené," podčiarkol Fico.

Podľa riaditeľa odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Romana Krpelana sa prezident Andrej Kiska dnes rozhodne, či zákon vráti do parlamentu. "S najväčšou pravdepodobnosťou tak urobí," uviedol pre TASR Krpelan. Dôvody vrátenia zákona povie po rozhodnutí.