KDH chce chrániť nenarodené deti

1,262
Kultúra života

Pred sídlom Slovenskej spoločnosti pre plánované rodičovstvo (SSPPR) na Medenej ulici v Bratislave v sobotu podvečer protestovali desiatky ľudí proti obchodu s orgánmi nenarodených detí.

Reagovali tak na medializované informácie, podľa ktorých má takéto obchodovanie vykonávať americký člen Medzinárodnej organizácie pre plánované rodičovstvo – International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Nechýbali politici

Na proteste sa zúčastnila europoslankyňa Anna Záborská (KDH) i zástupcovia občianskych združení Fórum pre verejné otázky a Fórum života. Túto aktivitu podporilo aj vedenie KDH.

Fórum pre verejné otázky na svojej webovej stránke informuje, že na protestnom zhromaždení chceli vyjadriť presvedčenie, že ľudská bytosť si zaslúži úctu a ochranu už pred narodením, vyjadriť solidaritu so snahami ľudí v USA o zrušenie praktík IPPF v ich krajine či odmietnuť snahy o zavedenie podobných praktík na Slovensku.

“Sme presvedčení, že nenarodené deti nesmú byť obeťami fyzických ani psychických zranení, ktoré si spôsobili ich rodičia,” konštatuje občianske združenie.


Celé znenie Vyhlásenia KDH:

Život je najväčší dar a našou základnou povinnosťou je ho chrániť. Kresťanskí demokrati sa už 25 rokov v slobodných pomeroch na Slovensku usilujú o jeho ochranu od počatia až po prirodzenú smrť.

Preto sa pripájame k aktivite Fóra pre verejné otázky a k ďalším organizáciám na celom svete s cieľom, aby sa zastavil obchod s orgánmi nenarodených detí. Sme proti abortom, proti umelým potratom z akýchkoľvek dôvodov. Považujeme za neľudské, aby sa nenarodené deti používali na lekárske alebo iné tzv. humánne účely. Nesúhlasíme s obchodovaním s ich orgánmi, aby boli využité napríklad na výskumy. Nie je isté, čo sa robí na Slovensku s potratenými plodmi. Preto budeme konať aj v tejto otázke tak, aby bola legislatívne a inštitucionálne táto možná nekalá činnosť potieraná účinným spôsobom.

Kresťanskí demokrati sa usilujú a budú aj naďalej usilovať o ochranu tehotných žien, aby namiesto uvažovaného potratu dieťa radšej donosili a porodili a dali k dispozícii na adopciu. Je dôležitý fakt, že v porovnaní s rokom 2013 sa počet umelo prerušených tehotenstiev v roku 2014 zmenšil o 500. No aj tak je číslo UPT stále vysoké (7501 za rok 2014)

KDH sa s odhodlaním angažuje za ochranu ľudského života, detí a rodiny.  V minulom roku sme napriek rozsiahlym útokom médií a mnohých opozičných politikov presadili novelizáciu Ústavy SR, ktorou bola od 1. septembra 2014 do nášho ústavného poriadku doplnená definícia, ochrana a podpora manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou. Chceme v ďalšom období na tomto základe prinášať prorodinné opatrenia pre rozvoj našej spoločnosti. 20. septembra opäť podporíme aktívnou účasťou Národný pochod za život v Bratislave, aby sme poukázali na hodnotu a dôležitosť ochrany toho najvzácnejšieho čo máme – ľudského života. Nepovažujeme to za súkromnú záležitosť, ale za základ spoločného dobra. Politika na všetkých úrovniach má byť službou spoločnému dobru.

Ján Figeľ, predseda KDH

Nataša Žembová, expert pre deti, mládež a rodinu za KDH

22. 8. 2015