OSN a pro-potratová skupina kritizujú Filipíny

1,195
Kultúra smrti

Istá potratová skupina minulý týždeň odcestovala na Filipíny s cieľom vyvinúť tlak na vládnych úradníkov. Stalo sa tak potom, čo výbor OSN krajinu skritizoval za „hrubé a systematické“ porušovanie ľudských práv - najmä preto, že jedno z jej miest až donedávna nepreplácalo antikoncepciu.

Výbor OSN tiež uviedol, že táto prevažne katolícka krajina musí zlegalizovať interrupciu a sprístupniť potratový liek misoprostol.

V roku 2008 Centrum pre reprodukčné práva (angl. skr. CRR), pro-potratová právnická skupina, požiadala OSN, aby prešetrila rozhodnutie starostu Manily, ktorý tvrdil, že filipínska ústava chráni posvätnosť života a život matiek, ako aj ich nenarodených detí.

Starosta tiež uviedol, že mesto Manila by si malo osvojiť „pozitívny postoj k pro-life otázkam, podporovať zodpovedné rodičovstvo a udržiavať prirodzené plánovanie rodičovstva nielen ako metódu, ale aj ako spôsob sebauvedomenia pri podpore kultúry života. Zároveň by sa mesto malo odrádzať od používania umelých metód antikoncepcie, akými sú kondómy, pilulky, vnútromaternicové telieska, chirurgické sterilizácie a iné“.

V roku 2012 dvaja členovia výboru OSN, ktorý sleduje dodržiavanie CEDAW (angl. skr. Dohovoru o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien - The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women ) cestovali po Filipínach, aby tam vykonali dôverné vyšetrovanie. Údajne išlo o prvé vyšetrovanie tohto druhu.

V tom istom roku, po 15 rokoch intenzívneho tlaku zo strany obhajcov plánovaného rodičovstva, filipínsky Kongres schválil „reprodukčný zdravotný zákon“, ktorým zrušil zákaz antikoncepcie a ktorým zaručuje po-potratovú starostlivosť ženám, ktoré by následkom tohto postupu utrpeli zranenie.

Výbor CEDAW nakoniec vydal svoju správu v apríli 2015. V nej Filipíny viní z toho, že sa tejto krajine nedarí „postaviť ľudské práva žien nad náboženské ideológie a kultúrne stereotypy“.

Mesto tiež kritizovali za to, že v minulosti nevynaložilo verejné prostriedky na „celú škálu metód oddialenia tehotenstva“. Tým „de facto zakázalo moderné metódy antikoncepcie“, tvrdili.

Pripustili však, že ministerstvo zdravotníctva poskytovalo moderné metódy antikoncepcie, rôzne organizácie ich mohli voľne poskytovať a od polovice roku 2012 mesto začalo financovať moderné metódy a osvetu.

Výbor povedal, že nepreplácanie antikoncepcie viedlo k neplánovaným tehotenstvám, zdraviu škodlivým potratom, úmrtiam matiek, vysokej úrovni chudoby, zvýšenému výskytu vírusu HIV/AIDS a iným pohlavne prenosným chorobám. Dodali, že ženy, ktoré sa rozhodli nepoužívať orálnu antikoncepciu, urobili tak preto, že boli o ich škodlivých vedľajších účinkoch „zle informované“. Tým, že uznávajú, že „prirodzenou úlohou“  žien je byť „matkou“ vraj porušujú zmluvy zakazujúce rodové stereotypy.

Výbor uviedol, že popieranie práv žien je „vážne a systematické“. Filipínam nariadil, aby zlegalizovali a zabezpečili prístup k potratom z akéhokoľvek dôvodu a poskytovali ženám abortívne pilulky.

Napriek prijatiu nového zákona a poskytovaniu antikoncepcie, filipínske ženy „majú stále neplánované tehotenstvá a pri potratoch trpia“, ako nedávno uviedli filipínske noviny Philippine Star.

„Musia byť prijaté ďalšie opatrenia,“ povedal vedúci právny poradca CRR. CRR je v USA známa svojou obranou potratov čiastočne narodených detí. Ide o postup, pri ktorom sa porodí úplne vyformované dieťa, no kým je hlava v pôrodnom kanáli, odsaje sa mu z nej mozog. Zástancov potratov čiastočne narodených detí opisujú ako „obrancov ľudských práv žien“.

Krajiny, ktoré ratifikovali CEDAW, súhlasili tiež s tým, že budú pravidelne v Ženeve predstupovať pred výbor obhajcov práv žien. Ten sleduje dodržiavanie CEDAW. Krajiny však nie sú povinné dodržiavať odporúčania výboru.

Ďalšie kontroly prebehnú na Filipínach v roku 2016.