Benedikt XVI. vyjadril vďačnosť Jánovi Figeľovi za ústavné zakotvenie manželstva

2,447
Kultúra života

Bratislava 19. júna (TK KBS/Rádio LUMEN) Emeritný pápež Benedikt XVI. vyjadril vďačnosť podpredsedovi Národnej rady SR Jánovi Figeľovi za ústavné zakotvenie manželstva ako zväzku muža a ženy. Urobil tak prostredníctvom listu, v ktorom reaguje na Figeľovu gratuláciu k pápežovým narodeninám. Ako uviedol Ján Figeľ, list ho povzbudil v ďalšom úsilí o spoločné dobro na Slovensku, ale aj vo svete.

"Chcem vyjadriť svoju vďačnosť za Váš pozdrav k narodeninám a za spomienku na naše mnohé stretnutia v uplynulých rokoch. Oceňujem Vašu uvážlivosť, zvlášť Vaše láskavé slová o mojich prácach týkajúcich sa vzťahu medzi vierou a rozumom. Doplnenie slovenskej ústavy potvrdzujúce, že manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou, ma veľmi uspokojilo. Viem, že v období poznačenom mnohými ideológiami, ktoré sú nepriateľské voči manželstvu, si presadenie tejto novely vyžiadalo veľkú odvahu. So želaním všetkého najlepšieho pre Vašu prácu Vás uisťujem o osobitnej spomienke na Vás v mojich modlitbách a zasielam moje požehnanie ako prísľub milosti a pokoja," píše v osobnom liste Jánovi Figeľovi Benedikt XVI.

S Benediktom XVI. sa súčasný predseda slovenských kresťanských demokratov stretol v období jeho pontifikátu viackrát - v Brne, Ríme, Castel Gandolfo a Verone. Za výnimočné považuje prvé stretnutie v Kolíne nad Rýnom počas Svetových dní mládeže v roku 2005. "Bolo to počas jeho prvej návštevy v rodnom Nemecku, kde som bol pozvaný ako eurokomisár pre vzdelávanie a mládež. Európska únia vtedy významne podporila toto svetové podujatie," povedal Figeľ, podľa ktorého kládol emeritný pápež vždy veľký dôraz nielen na vieru, ale aj na rozum, logiku a prirodzený zákon a ich pozitívny vzťah ku kresťanskej viere. "Jeho múdrosť vychádza z hlbokého a rozsiahleho poznania. Jeho rozhodnutie o odstúpení z úradu bolo vyjadrením vnútornej sily a pokory," dodáva Figeľ.