Bizarný prípad v Českej republike: Transsexuál žaluje nemocnicu za to, že mu zmenila pohlavie

2,243
Kultúra smrti

V Českej republike rozhodujú súdy bizarný prípad žaloby transsexuála voči nemocnici za to, že mu operačne zmenila pohlavie. O prípade informuje spravodajský server aktualne.cz

Celý prípad začal v roku 2004, kedy sa Gabriel Polyák, muž ktorý dovtedy nepochyboval o svojej identite, mal normálne vzťahy so ženami a dcéru z bývalého manželstva, zamiloval. Na tom by nebolo nič zvláštne, Polyák sa však zamiloval do muža. Táto skutočnosť ho vydesila, a preto sa obrátil na sexuológa. Najprv konzultoval s doktorkou Fifkovou, ktorá mu doporučila konzultáciu u Petra Weissa zo Sexuologického ústavu. Weiss urobil niekoľko testov a po štvorhodinovom pohovore stanovil diagnózu: transsexualizmus. Polyák sa následne začal pripravovať na operačnú zmenu pohlavia a podstúpil hormonálnu liečbu. V roku 2006 komisia vedená doktorkou Fifkovou schválila jeho žiadosť o operačnú zmenu pohlavia.

Avšak po operácii, teraz už ako Diana Polyáková, začal mať depresie a zistil, že mu ženská identita nevyhovuje. Polyák tvrdí, že ho k operácii lekári prakticky dotlačili a zamlčali mu niektoré informácie. “Transsexuáli sa od malička líčia, je to ženská duša v mužskom tele a trápia sa v ňom. Ja som sa ale nikdy v mužskom tele netrápil,” cituje server Polyáka a pokračuje: “Keď vám doktori povedia, že ste transsexuál, tak poslúchnete. Sú to špecialisti, prečo by som im neverila…“

Polyák ďalej uvádza, že nevidel výsledky testov, ktoré mali transsexualitu potvrdzovať a dostal sa k nim, až po tom, čo sa uňho objavili pooperačné problémy. Vo výsledkoch testoch našiel formuláciu „znížená validita výpovede“. Keď sa pýtal doktora Weissa, čo táto formulácia znamená, odpovedal: “že ste klamali“. “To mi nemohol povedať vtedy?“, rozčuľuje sa Polyák.

Obviňuje ich aj z toho, že lekári operáciu pokazili a spôsobili mu tým zdravotné problémy. V súčasnosti mu bola priznaná plná invalidita, kvôli zmiešanej poruche osobnosti a depresiám. Operáciu, ktorá stojí približne 100 tisíc českých korún, hradila zdravotná poisťovňa. Časť nákladov napr. na prsné implantáty si však musel Polyák uhradiť sám. Ďalších 50 tis. stálo laserové odstránenie fúzov. Polyák si preto zobral niekoľko pôžičiek, ktoré nevládal splácať a momentálne má stotisícové dlhy.

Preto sa pred šiestimi rokmi obrátil na súd s požiadavkou odškodenia zo strany nemocnice vo výške 17 miliónov korún.

Nemocnica obvinenie odmieta. “O diagnóze nebolo od začiatku žiadnych pochýb a to ani zo strany skúsených sexuológov,“ uvádza vo svojom stanovisku Všeobecná fakultná nemocnica, pod ktorú spadá Sexuologický ústav. O tom, že všetko bolo v poriadku, je presvedčená aj právnička motolskej nemocnice: “zo záznamov o zdravotnej starostlivosti vyplýva, že viac než rok a pol po operácii, bola žalobkyňa úplne bez obtiaží,“ cituje server.

Doktor Peter Weiss sa s odvolaním na lekárske tajomstvo odmietol o prípade baviť. Vydal však všeobecné stanovisko: “Naši pacienti k nám prichádzajú s prosbou o zmenu. Sami si podávajú žiadosť… Komisia ju schváli, alebo nie. Rozhodne nikoho neuvádzame do omylu a neprehovárame k zeme pohlavia. Každý pacient podpisuje, že si vedomý všetkých rizík a že spätná zmena pohlavia nie je možná.“

Žalobu Polyáka už v máji minulého roka zamietol Obvodný súd pre Prahu 7 s tým, že žalujúca strana síce tvrdí, že jej vznikla ujma na zdraví, ale neuvádza, v čom konkrétne ujma spočíva. Advokát žalujúcej strany požaduje, aby sa k prípadu vyjadril súdny znalec. “Nikto z nás nie je schopný posúdiť, či je to subjektívny dojem, alebo je to založené na skutočných problémoch. To môže rozhodnúť jedine znalec.“ Súd však trvá na stanovisku, že dôkazné bremeno je na strane žalujúceho a tým pádom, je na nej, aby si zabezpečila súdneho znalca a nie súd, ako to pôvodne Polyáková žiadala.

Proces bude pokračovať na Mestskom súde v Prahe v nasledujúcich dňoch.

Katarína Hanzlíková