Biely dom sa chystá nariaďovať nábožensky založeným príjemcom grantov aby prijímali LGBT uchádzačov

33
Matej Trančo
Kultúra smrti

Zdroj z federálnych vládnych kruhov informoval Friday Fax, že Biely dom v tichosti prechádza zmenou politiky, ktorá bude vyžadovať aby charitatívne humanitárne skupiny prijímali LGBT uchádzačov za účelom kvalifikovania sa pre vládne financovanie. Takúto požiadavku bude mať aj na tie náboženské skupiny, ktoré môžu mať nábožensky založené námietky. 

Táto zmena politiky je spájaná s výkonným nariadením, ktoré vydal v júli minulého roka vtedajší prezident Obama, a ktoré zakazovalo federálnym zmluvným partnerom diskriminačné náborové praktiky založené na sexuálnej orientácii a rodovej identite. Nábožensky založené skupiny sa už vtedy voči tomuto nariadeniu zdráhali.

Veci sa pravdepodobne výrazne skomplikujú pre nábožensky založené skupiny, ktoré vykonávajú humanitárne činy a za tie na oplátku nedostávajú zmluvy, ale finančné granty.

Hoci sa minuloročné výkonné nariadenie vzťahovalo špecificky na verejné obstarávanie a zmluvy, nezaoberalo sa príjemcami grantov, ktorí podstatne prevyšujú počet príjemcov zmlúv.

Avšak Biely dom nedávno nariadil federálnym agentúram aby zahrnuli klauzulu o "sexuálnej orientácii a rodovej identite" do každej zo zmlúv. Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) súhlasila s touto zmenou a hovorí sa, že je niekoľko týždňov od svojej implementácie.

Zdroj taktiež dodal, že je na federálne agentúry vyvíjaný nátlak aby takúto zmenu vykonali bez príslušného výkonného nariadenia, a že právna kancelária ministerstva zahraničných vecí oznámila Bielemu domu, že nejde o právnu záležitosť, ale o politiku.

Zavedenie tejto zmeny by bolo zničujúce pre tých, ktorí sú v núdzi, keďže charitatívne organizácie by boli nútené ukončiť svoje programy v najchudobnejších regiónoch sveta ak by už naďalej neboli oprávnené pre štátne dotácie.

Jeden oporný bod obrany, ktorý by mohli nábožensky založené skupiny použiť, sa nachádza v Zákone o obnove náboženskej slobody. No problémom je, že by takúto požiadavku musel vykonať príjemca grantu a viesť tak so štátom súdny spor. Jednalo by sa tak o zdĺhavé a nákladné riešenie a úspech by nebol ani zďaleka istý.

Biely dom je pod tlakom zo strany demokratického kongresmana Bobbyho Scotta a iných aby vyňal takúto náboženskú výnimku spoločne s johnsonovým výkonným nariadením, ktoré v lete minulého roka prezident Obama doplnil o gayov.

Friday Fax bol informovaný, že niektoré federálne agentúry váhajú s vykonaním tejto zmeny no kvôli tlaku prichádzajúcemu z Bieleho domu sa obávajú povedať nie.

Táto zmena je len poslednou zo série útokov na náboženskú slobodu z dielne Obamovej administratívy zameranou na charitatívne organizácie.

V decembri minulého roka, na Štedrý večer, Obamova administratíva oznámila, že charitatívne organizácie, ktoré pracujú s deťmi utečencov vstupujúcimi na územie USA, musia zahŕňať služby sexuálneho a reprodukčného zdravia, ktorých súčasťou môže byť antikoncepcia a potraty.

V júli minulého roka výkonné nariadenie prezidenta Obamu, ktoré federálnym zmluvným partnerom zakazovalo diskrimináciu v prijímacom procese osôb, ktoré sa identifikujú ako lesbičky, gayovia, bisexuáli a transsexuáli a to nevylučujúc náboženské organizácie. V čase vyhlásenia tohto nariadenia dvaja biskupskí predsedovia z americkej katolíckej konferencie biskupov okamžite toto nariadenie odsúdili tvrdiac, že je "bezprecedentné a extrémne a malo by byť odstránené."