Ženy v USA čoraz viac vsádzajú na nebezpečnú pilulku "po"

4,738
Kultúra smrti

Washington, D.C., 3. mája, 2011 (LifeSiteNews.com) – Počet amerických žien vo veku 15 až 44 rokov, ktoré niekedy použili potratovú postkoitálnu antikoncepciu sa zdvojnásobil. Je to odvtedy, čo americká Správa potravín a liečiv povolila, aby bolo „tabletka“ Plan-B voľne predajná.

Štúdia, publikovaná v časopise Fertility and Sterility, zistila, že 10 percent zo sexuálne aktívnych respondentiek v prieskume zo 7 300 žien vo veku medzi 15 až 44 rokov potvrdilo, že niekedy použili postkoitálnu antikoncepciu.

Pre porovnanie, iba 4 percentá respondentiek v roku 2002 potvrdili použitie postkoitálnej antikoncepcie.

Správa potravín a liečiv schválila voľnú predajnosť Plan-B v roku 2006 a potom, v roku 2009 znížila aj vek na predaj tohto „liečiva“ od 17 rokov. Toto „liečivo“ bolo Správou potravín a liečiv schválené na výdaj na lekársky predpis od roku 1999.

Hoci zástancovia postkoitálnej antikoncepcie hovoria, že prístup k tomuto liečivu by pomohol v redukcii „nechcených tehotenstiev,“ doktorka Megan L. Kavanaughová, staršia vedkyňa pre Guttmacher Institute, bývalej výskumnej sekcie Planned Parenthood uznala pred agentúrou Reuters, že „nie je žiadny dôkaz, že toto sa naozaj deje.“

Tento záver dokazujú aj výsledky presadzovania postkoitálnej antikoncepcie v ďalších krajinách. V Spojenom kráľovstve pilotný program distribúcie postkoitálnej antikoncepcie tínedžerom pod 16 rokov, v niektorých oblastiach nielenže neznížil počet tehotenstiev, ale v skutočnosti pravdepodobne urýchlil nárast miery pohlavne prenosných chorôb (sexually transmitted diseases - STDs).

Anglickí  odborníci zistili, že miera tehotenstiev dievčat pod 16 rokov zostala v oblastiach, kde bola postkoitálna antikoncepcia voľne dostupná rovnaká ako v oblastiach, kde nebola voľne dostupná. Naproti tomu miera pohlavne prenosných chorôb stúpla o 12 percent v oblastiach, kde postkoitálna antikoncepcia bola voľne dostupná v porovnaní s oblasťami, kde nebola.

Vládne štatistiky ukázali, že Spojené kráľovstvo má v západnej Európe najvyššiu mieru tehotenstva tínedžeriek a zároveň miera nákazy pohlavne prenosnou chorobou tínedžermi pod 16 rokov stúpla v priebehu posledných piatich rokov o 58 percent.

Postkoitálna antikoncepcia ako Plan-B účinkuje uvoľnením obrovských množstiev progesterónu do ženského tela, čím potláča ovuláciu, spomaľuje spermie a obmedzuje ich schopnosť oplodnenia. Avšak toto môže vyvolať aj potrat, pretože príval progesterónu zmení vnútorný obal maternice, ktorý zabráni uhniezdeniu sa počatého embrya. Neúspech zahniezdenia sa znamená, že embryo umrie od hladu.

Plan-B nie je teraz na trhu jediná postkoitálna antikoncepcia a dokonca jej novšie typy majú aj väčšie potratové účinky. Správa potravín a liečiv schválila v júli 2010 ďalšiu tabletku, „Ellu,“ ktorá je navrhnutá tak, aby bola užívaná počas piatich dní v čase pohlavného styku. Avšak chemicky má toto „liečivo“ potratový charakter spoločný s Mifepristone, čo je kľúčová ingrediencia v potratovom „liečive“ RU-486.

Ella (alebo „ulipristal acetát “) vypne v ženskom tele progesterónové receptory, ktoré sú kľúčové nie iba na začiatku tehotenstva, ale aj počas jeho trvania.

Ella je momentálne dostupná iba na lekársky predpis.