Dieťa počaté v skúmavke má cudzie gény

1,211
Kultúra smrti

VARŠAVA, 24. február 2015 (LifeSiteNews.com) – Poľská rodina sa nesmierne tešila zo svojho novonarodeného dievčatka – kým sa matka nedozvedela, že dieťa, ktoré počala zo skúmavky, nie je jej vlastné.

Poľské médiá priniesli na začiatku februára správu o dievčatku narodenom v auguste 2014, ktoré bolo počaté prostredníctvom oplodnenia v skúmavke v Laboratóriu asistovanej reprodukcie v severozápadnom poľskom meste Police. Pretože dieťa bolo veľmi choré, bolo nevyhnutné urobiť testy DNA, kedy sa matka dozvedela, že dieťa nenesie jej gény.

Na oplodnenie bola použitá spermia jej manžela, ale vajíčko nepochádzalo od nej. O dieťatko sa teraz starajú vo varšavskom Inštitúte Centrum zdravia dieťaťa. Dotyčný manželský pár bol identifikovaný len ich krstnými menami a mestom: Monika a Łukasz zo Štetína.

Dva pokusy manželského páru otehotnieť týmto spôsobom boli na súkromnej klinike neúspešné, na tretí pokus už šli do verejnej nemocnice.

Keď bola minulý rok odhalená táto chyba, 30-ročná žena podala žalobu, no bola zamietnutá, lebo jej chýbala podstata.

Keď médiá o prípade priniesli správu, generálny prokurátorAndrzej Seremet rozhodol, že právny systém by sa na prípad mal pozrieť ešte raz.

Nemocnica, ku ktorej laboratórium patrí, si chybu údajne priznala, ale neuviedla žiadne podrobnosti prípadu.

Keďže nemocnica nepoznala identitu biologickej matky, nebola o dieťati informovaná.

Fertilizácia in vitro nie je v Poľsku regulovaná žiadnym zákonom, ale daňoví poplatníci za ňu platia, pretože Ministerstvo zdravotníctva autorizovalo poskytovateľov fertilizácie in vitro získavať štátne peniaze.

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo s inštitúciou kontrakt pre in vitro procedúry a potrestalo ju pokutou 76 tisíc zlotých (18 303€), podľa zákona maximálnou sumou, ktorá sa rovná desiatim percentám hodnoty kontraktu vlády pre vitro procedúry.

Minister zdravotníctva Bartosz Arłukowicz vysvetlil, že inšpekcia začala minulý október. Podľa jej zistení nastala chyba z „technických príčin.“ Stále však nie je známe, kto je za túto chybu zodpovedný.

Poľské médiá označili tento chaos za „tragický,“ ale Dr. Andrzej Lewandowicz portálu LifeSiteNews povedal: „Skutočnou tragédiou je samotné uplatňovanie procedúr in vitro na ľuďoch.“

„Disociácia plodenia z manželstva, zmrazovanie ľudských bytostí v tekutom vodíku, ich eugenická selekcia a narábanie s nimi, akoby to boli kúsky prasaťa je ďalšou tvárou civilizácie smrti,“ povedal. „Zvýšené nebezpečenstvo zdravotných komplikácií, chýb pri narodení a psychiatrických porúch po in vitro procedúre...sú proste nevyhnutnými následkami tejto kultúry.“

Chyby, ku ktorým došlo pri týchto procedúrach, boli nahlásené aj v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Japonsku, Indii a Taliansku.

Jedným z najčastejšie uverejňovaných prípadov týkajúcich sa chyby pri oplodnení bol prípad opísaný v dvoch knihách dvoma americkými spisovateľmi: „Cesta jedného páru od embryonálneho zmätku k zázračnému dieťaťu“ od Paula a Shannon Morellových a „Chyba medicíny: Dieťa, ktoré sme si nemohli nechať a naše rozhodnutie priviesť na svet jedinečný dar“ od Carolyn a Seana Savageovcov.

Tento nedávny problém z Poľska poukazuje na zdravotné problémy detí počatých zo skúmavky, čo ukázal aj kontroverzný prípad z roku 2014. Minulý rok poľské médiá použili prípad veľmi chorého dieťatka počatého oplodnením in vitro, aby dosvedčili eugenický potrat, ktorý je v Pošlku legálny.

Chlapček sa narodil, pretože Dr. Bogdan Chazan odmietol vykonať potrat aj odkázať matku na potratára. Dieťa sa narodilo s vadami a žilo len niekoľko týždňov. Dr. Chazan prišiel o pozíciu riaditeľa nemocnice.

Posledný prípad nepodarku bol odhalený Mariuszom Parkitnym v miestnych novinách Głos Szczeciński, kde sa písalo: „Bolo to jedno z najlepšie strážených tajomstiev štetínskeho zdravotníctva.“

Poľská žurnalistka Maja Narbuttová, ktorá tento príbeh spracovala pre týždenník wSieci pre LifeSiteNews povedala, že Parkitny nebol ochotný poskytnúť informácie pravdepodobne z dôvodu, že chcel chrániť svoj zdroj. „Odmietol čokoľvek vysvetľovať, či už jeho informácie pochádzali od prokurátora alebo z nemocnice.“

Keďže laboratórium, kde prebehlo in vitro oplodnenie, je časťou Univerzity medicíny v Štetíne, súčasťou prípadu sú vedenia dvoch inštitúcií. Ako uviedla Narbuttová, riaditeľ Laboratória asistovanej reprodukcie v meste Police, identifikovaný len ako Tomasz B., už viac nezastáva túto funkciu. Žurnalistka sa snažila kontaktovať ho, ale povedala, že „vlastne ani nevie, či je ešte stále v Poľsku. Úspešne sa mu podarilo zmiznúť.“