Muž si musel vybrať: syna s Downovým syndrómom, alebo rozvod. On si vybral dieťa.

2,058
Kultúra života

06.02.2015 (LifeSiteNews.com) - Rodiny majú rásť spolu, niekedy to však nevyjde. Potom, čo sa mu narodil syn s Downovým syndrómom, Samuel Forrest musel urobiť srdcervúcu voľbu: buď ho dá na adopciu alebo sa bude pozerať na to, ako mu zo života odchádza jeho žena.

Forrest, ktorý pochádza z Aucklandu na Novom Zélande, bol radosťou celý bez seba, keď mu jeho žena 21.januára v arménskej nemocnici porodila syna. No potom sa dozvedel, že nie všetci sú z Leovho narodenia rovnako nadšení.

Keď vyšiel doktor, povedal: „S vaším synom niečo nie je v poriadku,““ povedal Forrest pre ABC News. Keď som vošiel do miestnosti, všetci sa ku mne otočili a on povedal: „Leo má Downov syndróm.“

Forrest uviedol, že arménske nemocnice povoľujú, aby rodičia detí s Downovým syndrómom, dali svoje deti na adopciu bez toho, aby si ich vzali domov.

Moja žena sa už rozhodla..., takže to všetko sa stalo za mojím chrbtom,“ povedal.

Podľa Forrestovho rozprávania si práve toto [teda adopciu] žiadala jeho manželka, Ruzan Badalyanová. Jemu povedala, aby sa vzdal svojho dieťaťa, inak sa dá rozviesť.

Vzali ma pozrieť sa naňho a ja som na toho chlapa pozrel a povedal som: Je krásny. Je dokonalý a ja si ho určite nechám,“ povedal.

Badalyanová pre ABC News potvrdila, že žiadosť o rozvod so svojím manželom naozaj podala.

Aby sa vyrovnal s novými výdavkami a s tým, že je osamelým otcom, Forrest si založil stránku GoFundMe. „Cieľom je vyzbierať dosť na jeden rok, aby som si mohol nájsť prácu na čiastočný úväzok a aby Leo nemusel byť v jasliach a aby som mohol pomáhať pri starostlivosti o neho.“

V čase písania tohto článku Samuel vyzbieral 340 194 doláov - teda oveľa viac ako bol jeho cieľ, čiže 60 000 dolárov.

Deväť dní po tom, čo sme začali kampaň, Leo a ja sme v skorých ranných hodinách zistili, že sme prekročili náš cieľ! Je šťastným človekom, keďže má na celom svete podporu tisícok priateľov, akými ste vy,“ napísal hrdý otec.

Povedal, že ďalšie peniaze budú použité na to, aby Leovi zabezpečil „dobrý domov a školu“.

Všetko však nepoužije len pre potreby svojej vlastnej rodiny. „Po tom, čo som prežil s Leom, nebudem sedieť a prizerať sa, ako takéto deti posielajú do detských domovov,“ dodal.

Niečo z peňazí, ktoré ste mi dali, využijem na fincovanie zariadení a programov, tu v Arménsku, ktoré budú podporovať budúcich rodičov, aby si svoje deti nechali napriek akýmkoľvek zdravotným postihnutiam a [použijem ich aj] na to, aby bolo postarané o lepšiu starostlivosť pre tie jedinečné [deti], ktoré končia ďaleko od svojej mamy a otca,“ napísal na svojej stránke GoFundMe. „Radi by sme tiež zdieľali zvyšné finančné prostriedky s jediným sirotincom v Arménsku, ktorý si pravidelne berie opustené deti s týmto syndrómom ako aj ďalšie organizácie, ktoré môžu pomôcť deťom s Downovým syndrómom - vďaka vašej podpore môžeme začať meniť veci.“

Adopcia je však len jednou z foriem diskriminácie, s ktorými sa stretávajú deti s vývojovými retardáciami. Rodičia nenarodených detí so zdravotným postihnutím sa často stretávajú s veľkým tlakom na to, aby šli na potrat. Štúdie ukazujú, že 90% všetkých detí s diagnózou Downovho syndrómu je pred narodením potratená. Tým sa de facto zavádza istá forma eugeniky.

Podľa štúdie z roku 2011 v časopise American Journal of Medical Genetics len štyri percentá rodičov, ktoré majú deti s Downovým syndrómom, ľutujú, že si ich nechali. Nemenej než 99% ľudí s Downovým syndrómom uvádza, že sú zo svojho života šťastní.

Som jedným z tých desiatich percent, ktorých sa napriek všetkému nezbavili pomocou potratu. Dostal som sa cez to,“ hovorí Dávid DeSanctis, 23-ročný herec, ktorý v poslednej dobe hral v nezávislom celovečernom filme Where Hope Grows.

Forrest dúfa, že ostatní rodičia - a jedného dňa aj zvyšok spoločnosti - budú tieto deti milovať a budú si ich ceniť.

Dieťa s Downovým syndrómom - stáva sa z toho tak trochu istý druh nálepky. Ak sa nám podarí dostať sa za túto nálepku, zistíme, že sú normálni,“ povedal pre ABC.

Chcem tvrdo pracovať, aby som zistili, v čom je Leo špeciálny,“ povedal. „Tento chlapík je skvelý.“