Návrat totality? Aktivisti chcú trestať ľudí za vyjadrenie názoru

3,716
Kultúra smrti

BRATISLAVA - Homo-aktivistka Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum, tvrdí že Slovenská republika potrebuje novelu trestného zákona v oblasti nenávistných prejavov pre inú sexuálnu orientáciu.

Podľa nej v slovenskom právnom poriadku absentuje pre takéto prípady adekvátna právna ochrana. Dodáva, že hoci slovenský trestný zákon sankcionuje nenávistné prejavy pre príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu, rodu alebo pre náboženské vyznanie, opomína nenávistné prejavy voči početnej menšine, ktorú predstavujú ľudia s inou sexuálnou orientáciou.

„Vyjadrenie kňaza Mariána Kuffu, ktorý prirovnáva homosexuálov k masovým vrahom, vyjadrenia jeho brata, poslanca NR SR Štefana Kuffu o tom, že by bolo lepšie zavesiť mlynský kameň o krk a hodiť do vody, či slová z Pastierskeho listu Konferencie biskupov o kultúre smrti, to všetko sú len niektoré z ukážok nenávistných prejavov voči LGBTI komunite, ktoré sú vo väčšine krajín EÚ postihované zákonom,“ hovorí Schlesinger.

Dopĺňa, že prítomnosť nenávistných prejavov nie je možné tolerovať a akceptovať a je nutné podniknúť proti nim adekvátne kroky vrátane tých legislatívnych. "Je rovnako alarmujúce, že výsledky prieskumu, ktorý v roku 2012 realizovala agentúra FRA v rámci EÚ, ukázali, že takmer polovica všetkých respondentov vyjadrila presvedčenie, že v krajine ich bydliska je rozšírené používanie urážlivých vyjadrení o LGBT osobách z úst politikov. Agentúra FRA zároveň odporučila členským štátom EÚ zvážiť prijatie legislatívy, ktorá sa bude týkať homofóbnych a transfóbnych nenávistných prejavov," upozorňuje Schlesinger.

Dopĺňa, že veľká časť členských štátov EÚ už má odporúčanie vo svojich právnych poriadkoch stabilne zavedené. "Rovnako Európsky súd pre ľudské práva vo svojej judikatúre vo vzťahu k nenávistným prejavom pre inú sexuálnu orientáciu zdôraznil, že diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je rovnako závažná ako diskriminácia na základe rasy, pôvodu, farby pleti, či pohlavia," dodáva riaditeľka Queer Leaders Forum.

Aktuálny nedostatok právnej ochrany pred nenávistným prejavmi v slovenskom právnom poriadku by podľa Schlesinger bolo možné odstrániť jednoduchou novelou trestného zákona. „Je na čase, aby sme začali aj na Slovensku rozlišovať medzi slobodou slova a nenávistnými prejavmi. Označovanie LGBTI ľudí za masových vrahov nemožno v žiadnom prípade považovať za názor. Ide o vyjadrenie, ktoré by bolo podľa trestného poriadku väčšiny krajín EÚ možné sankcionovať," doplnila Schlesinger. Zároveň vyzvala slovenský parlament, aby prijal také opatrenia, ktoré by smerovali k ochrane pred takýmito činmi.

Ministerstvo spravodlivosti reaguje, že trestný zákon bol v tomto smere zmenený už v roku 2013. Ako osobitný motív sa vtedy stanovilo aj spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu. "To znamená, že ak dôjde k spáchaniu akéhokoľvek trestného činu z motívu nenávisti pre sexuálnu orientáciu, takéto konanie bude sankcionované prísnejšou trestnou sadzbou," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.