ZLYHANIE PREZIDENTA - Zabránil obačanom sa vyjadriť k ochrane rodiny... 400 000 hlasov išlo na ústavný súd.

2,529
Kultúra smrti

Prezident ocenil iniciatívu organizátorov, ale...

Návrhom referenda o ochrane rodiny sa bude zaoberať Ústavný súd. Prezident SR Andrej Kiska chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Kiska to dnes oznámil v Prezidentskom paláci.

Reagoval tak na petíciu za vyhlásenie referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu. V priebehu piatich mesiacov AZR a jej dobrovoľníci vyzbierali na podporu petície vyše 400.000 podpisov. Petičné hárky odovzdali prezidentovi v stredu 27. augusta.

Kiska dnes informoval, že podľa prebiehajúcich kontrol bude petícia spĺňať potrebný počet podpisov potrebných na vyhlásenie referenda. Súčasne sa však intenzívne zaoberal tým, či predmet referenda sa týka alebo netýka základných práv a slobôd. Ak by sa týkal, takéto referendum nie je možné. Kiska uviedol, že si veľmi váži ľudí, ktorí iniciovali i spolupracovali na zbieraní podpisov pod petíciu, ocenil ich osobnú angažovanosť. "Zároveň som presvedčený, že aj týmto ľuďom a všetkým, ktorí petíciu podpísali, záleží na tom, aby vypísané referendum nemohlo byť spochybnené v rámci súladu s ústavou," uviedol Kiska. "Keďže takéto pochybnosti existujú, podal som podnet na preskúmanie návrhu referenda a otázok v ňom Ústavným súdom," povedal Kiska.

 

Aliancia za rodinu poskytne stanovisko

Aliancia za rodinu (AZR) podľa informácií Antona Chromíka sa chce k stanovisku prezidenta vyjadriť na brífingu, ktorý sa má konať dnes o 13.30 h pri Prezidentskom paláci.

Kiska zároveň vyhlásil, že si je vedomý diskusie, ktorá o téme bude pokračovať. "Prial by som si, aby táto diskusia bola otvorená, tolerantná a plná pochopenia z každej strany," zdôraznil Kiska.

V navrhovanom referende chce AZR občanom položiť štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Niektorí právnici vyjadrili presvedčenie, že časť otázok sa týka základných práv a slobôd, ktoré by nemali byť predmetom referenda. Na možný diskriminačný charakter formulácie otázok v referende upozornila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

 

Biskupov rozhodnutie prezidenta prekvapilo

Predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský zareagoval na rozhodnutie prezidenta SR o referende. Prinášame ho v plnom znení:

"Rozhodnutie pána prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku nás prekvapilo a berieme ho na vedomie.

KBS v mene veriacich Katolíckej cirkvi na Slovensku potvrdzuje, že na základe Svätého písma a Tradície bude pokračovať v maximálnej podpore základného a nenahraditeľného modelu rodiny, ako spoločenstva muža a ženy, ktoré je predpokladom na prirodzený ľudský rozvoj detí. 

Je zrejmé, že inštitucionalizácia iných spôsobov správania sa jednotlivcov na úroveň rodiny, predstavuje zásadné narušenie spoločnosti v jej základoch."

 

Ako prvý z politikov vyjadril sklamanie z prezidentovho rozhodnutia Matovič

Igor Matovič na svojom facebookovom konte napísal: "Podpísali ste petíciu za referendum Aliancie za rodinu? Zrejme márna snaha 400 tisíc ľudí. Prezident ho šupol na Ústavný súd a ten ho zrejme definitívne pochová. Vraj o takých veciach môžu rozhodovať len poslanci parlamentu, ľudia nem zrejme dostatočne zrelí na rozhodnutie..."

 

Vladimír Palko hovorí o zlyhaní prezidenta

"Prezident Andrej Kiska poslal referendum na Ústavný súd a úplne zlyhal. Namiesto podpory demokracie otvára cestu súdnemu aktivizmu. Predstava, že súd v takýchto základných otázkach rozhoduje s matematickou logikou, je ilúzia. Rozhoduje vnútorné, politické presvedčenie pár sudcov. A názor státisícov sa môže ocitnúť na vedľajšej koľaji. Ťažké zlyhanie prezidenta."