AZR odovzdala prezidentovi 408 000 podpisov za referendum

2,140
Kultúra života

BRATISLAVA 27. augusta (WEBNOVINY) – Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) v stredu odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi viac ako 400 tisíc podpisov za referendum o ochrane rodiny. "Chceme, aby sa téma rodiny stala centrom všetkých politík," povedal hovorca aliancie Anton Chromík.

Od apríla podpisy zbieralo 4500 dobrovoľníkov, prišli aj hárky od Slovákov žijúcich v zahraničí. Občanov sa aliancia v referende chce pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

Referendum podľa Chromíka neprináša nové práva a zároveň žiadne práva neberie, presadzuje zachovanie súčasného stavu. Od 1. septembra nadobudne účinnosť novela ústavy, podľa ktorej manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy.

SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Chromík nepovažuje 10 miliónov eur, ktoré bude stáť referendum, za vyhodené peniaze, hoci prvá referendová otázka už bude zakotvená v najvyššom zákone štátu.

Gejom vraj nechcú brať slobodu

Podľa jeho slov sú dôležité všetky referendové otázky, napríklad, aby rodičia mohli "povedať nie šialenstvu", ktoré môžu ich deti učiť v školách.

Chromík verí, že prezident referendum vypíše a že plebiscit bude úspešný. V prípade, že by sa na referende nezúčastnila potrebná nadpolovičná väčšina voličov a bolo by neplatné, Chromík pripúšťa ďalšie referendum v budúcnosti.

Chromík nie je proti, aby si ľudia rovnakého pohlavia upravovali svoje vzťahy či nahliadali do zdravotnej dokumentácie. "Nikto nechce homosexuálom brať ich slobodu," konštatoval. Zdôraznil však, že vzťah dvoch ľudí rovnakého pohlavia nikdy nemôže byť rovnocenný s manželstvom, lebo dieťa sa rodí iba z muža a ženy.

Možnosť uzavrieť registrované partnerstvo by podľa Chromíka ohrozila fungovanie tradičných rodín už len tým, že by bola.

Vzorom, ktorý treba podporovať, je iba tradičné manželstvo, lebo z neho sú deti, ak by na Slovensku vznikol inštitút registrovaných partnerstiev, stal by sa podľa Chromíka rovnocenným vzorom tradičným rodinám, hoci takým z podstaty nie je a nemôže byť, lebo z takýchto partnerstiev sa nerodia deti, ktoré sú základom všetkého. "Vážim si každého človeka," odpovedal Chromík na otázku, ako vníma homosexuálov.

Referendum by chceli v deň komunálnych volieb

Aliancia by bola najradšej, ak by sa referendum konalo v deň komunálnych volieb v záujme šetrenia nákladov. Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Kiska zatiaľ nekonkretizoval, ako naloží s petíciou. Viacero právnikov už upozornilo, že časť otázok sa týka základných práv a slobôd, ktoré by nemali byť predmetom referenda.

"Prezident Andrej Kiska bude po prijatí petície za vyhlásenie referenda postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami," povedal v utorok agentúre SITA hovorca hlavy štátu Peter Petrus. Ústava dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou.

Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.