Po spornom texte o dvoch oteckoch: Šlabikár Lipka školy nechcú!

1,642
Kultúra života

Asi 245 škôl, ktoré v tomto roku učia prvákov z Hupsovho šlabikára Lipka, ho chce od septembra vymeniť za iný.

Vlani pritom o jeho zmenu žiadalo len 11 škôl. Kritiku verejnosti vyvolala najmä pasáž o rozvedenej rodine, ktorú minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) nakoniec prikázal nahradiť iným textom.

Na aktuálny rok si šlabikár objednalo viac ako tisíc škôl. V ďalšom školskom roku po ňom siahlo už len 763 škôl, čo znamená výrazný pokles o približne 25 percent! V Hupsovom šlabikári boli sporné viaceré texty. Niektorým riaditeľom cirkevných a verejných škôl sa nepozdávala pasáž o rozvedenej rodine.

Na príbeh chlapca, ktorý žije s mamou sám, občas k nim chodí sused opraviť vodu a zrazu sa zo suseda stane chlapcov ďalší otec, upozornil ako prvý Nový Čas. Vzápätí sa do prípadu zapojil samotný minister Čaplovič, ktorý nariadil článok na precvičovanie písmena Ž vymeniť za iný. „Nevieme, či je toto správne. Deťom by sme skôr mali ukazovať vzory dobrého správania,“ pohoršovala sa predsedníčka Združenia samosprávnych škôl Slovenska Alena Petáková.

Niektorí odborníci vytýkali šlabikáru aj otvorený koniec viacerých textov, čo malo deti nechávať v neistote. Iné školy zase s novodobým poňatím nemali problém. „Učiteľom neprekáža ani sporný text o rozvedenej rodine, pretože odráža dnešnú realitu,“ tvrdí riaditeľka bratislavskej školy na Beňovského ulici Viera Karovičová.