Nový Čas: Nútia vaše deti snívať o zmene pohlavia! Minister si prečítal kontroverznú úlohu a... diali sa veci!

3,544
Kultúra života

Ďalší trapas so školskou učebnicou?! Po problémoch s prváckym šlabikárom sa tentoraz dostáva na pretras pracovný zošit etickej výchovy pre 4. ročník.

Autorky v ňom otvárajú tému zmeny pohlavia, keď 9- až 10-ročné deti majú riešiť úlohu s názvom Môj zvláštny sen a vcítiť sa do rovesníka opačného pohlavia. Odborníci nad zadaním len krútia hlavou.

V pracovnom liste etickej výchovy pre 4. ročník musia riešiť zvláštnu úlohu. „Predstav si, že sa ti sníva sen, v ktorom si sa premenil na dieťa opačného pohlavia. Ako by si to prežíval/a? Napíš, alebo nakresli tento sen. Chcel/a by si, aby sa tento tvoj sen stal skutočnosťou?“ vyzývala trojica autoriek 9-ročné deti. V sprievodnej metodickej príručke vysvetľujú, že cieľom zadania je zamyslieť sa nad vnútorným svetom druhého pohlavia.

Ministerstvo ešte pred časom tvrdilo, že v školách neuvažuje zaviesť látky, ktoré majú deti učiť o „usporiadaní či výbere orientácie a pohlavia“.

Nad samotnou formuláciou úlohy sa pozastavuje aj sexuologička Danica Caisová. „Ľudí, ktorí si prajú a cítia sa, že sú príslušníkmi opačného pohlavia, je v porovnaní s väčšinovou spoločnosťou veľmi málo. Mne sa formulácia nepáči, podsúva niečo, čomu asi dieťa celkom nerozumie, povedala.

Samotné informácie by podľa nej nemali mať negatívny vplyv, závisí však od toho, kto a ako ich predkladá. Dieťa je vraj v prvom rade treba učiť prirodzenosti najmä v oblasti, ktorá sa týka všetkých. „Dieťa nežije vo vzduchoprázdne, tieto témy sa v spoločnosti preberajú a ak dieťa nezíska informácie vhodným profesionálnym spôsobom, získa ich inak,“ dodala Caisová.

Na kontroverzný text po otázkach Nového Času zareagovalo aj ministerstvo školstva, ktoré pristúpilo k radikálnemu kroku. „Minister Peter Pellegrini po tom, čo bol informovaný o tom, že časť knihy vyvoláva kontroverzné reakcie, vydal pokyn na pozastavenie tlače a prepracovanie obsahu predmetnej strany. Do škôl sa tak budú na základe ich objednávok distribuovať už knihy s novým znením,“ dozvedeli sme sa. Knihu pritom slovenské školy používajú už od roku 2007, do školských osnov sa tak dostala za vtedajšieho ministra Jána Mikolaja zo SNS.

Šlabikár zastavili

Nový Čas minulý rok ako prvý informoval aj o spornom texte v Hupsovom šlabikári Lipka, ktorý sa preslávil pasážou o rozvedenej rodine. Príbeh chlapca Žigmunda, ktorý žije s mamou sám, občas k nim chodí sused Žubajík opraviť vodu a zrazu sa zo suseda stane chlapcov ďalší otec, nakoniec vtedajší minister Dušan Čap­lovič nariadil stiahnuť. Na dotlač nových kníh vtedy ministerstvo uzavrelo zmluvu takmer za 80-tisíc eur. Žubajíka nahradil text o kompletnej rodine, ktorá cestuje vlakom do Žiliny.