Matka odmietla operáciu mozgu, synčeka porodila v kóme

1,441
Kultúra života

SAN FRANCISCO, Kalifornia – Kalifornčanka porodila zdravého chlapčeka po tom, ako odmietla riskovať jeho život podstúpením operácie mozgu, pričom však upadla do kómy.

West Nathaniel Lande sa narodil cisárskym rezom, nie však predčasne, na Kalifornskej univerzite v San Francisco Medical Center a vážil 2 523 gramov. Jeho matka, Melissa Carletonová, bola počas posledných desiatich týždňov tehotenstva prevažne v kóme. Po narodení syna sa však začala preberať a rozpoznávať svoje okolie, dokonca svojho syna aj kojila.

 S príchodom Westa sa stratilo to, čo za posledné dni začalo byť bežnou súčasťou našich životov,“ napísal jej manžel Brian Lande na facebookovej stránke, ktorú vytvoril pre podporu svojej manželky, kde sa podelil o svoju radosť z narodenia svojho syna. “Všetko je zrazu lepšie a krajšie ako predtým. Keď Melissa upadla do kómy, zrútil sa mi celý svet, akoby som stratil všetko, čo bolo pre mňa dôležité – svoju manželku, náš domov, dokonca aj našich psov, Henryho a Padgeta. Príchod nášho syna na svet je pre mňa a Melisu znamením nového začiatku.“

Melisa (39) ešte v prvých týždňoch tehotenstva navštívila pohotovosť so silnými bolesťami hlavy, kedy jej diagnostikovali nezhubný nádor na mozgu. Lekári ju chceli operovať, aby nádor odstránili. Melissa však operáciu odmietla obávajúc sa, že by to mohlo ublížiť dieťatku. Povedala, že s operáciou počká až do jeho narodenia.

Postupne sa však Melissin stav zhoršoval a začali sa prejavovať symptómy ochorenia ako vysiľujúca malátnosť, ktorá jej neumožnila urobiť viac ako pár krokov bez toho, aby nezastavila a neoddýchla si. Jej manžel ju vzal do nemocnice práve včas – nasledujúce ráno utrpela vážnu mozgovú príhodu. Lekári tvrdia, že ak by ju vtedy manžel okamžite nepriviezol, jej mozog by to nezvládol.

Chirurgom sa podarilo nádor odstrániť, no mŕtvica trvalo poškodila tú časť mozgu, ktorá kontroluje spánok a vstávanie, čo malo za následok aj Melissin komatický stav.

Odvtedy sa jej rodina a doktori úporne snažili priviesť ju späť k vedomiu. Týždeň pred Westovým narodením prejavovala však len malé zlepšenia. V úplnom bezvedomí bola viac ako dva mesiace. Príležitostne pohla rukami, aby sa dotkla svojho brucha alebo našpúlila pery k bozku, inak stále spala.

Všetko sa zmenilo týždeň pred tým, ako jej mali robiť cisársky rez. Melissa začala na krátke momenty otvárať oči a reagovala na jednoduché inštrukcie svojich terapeutov, akými bolo očné sledovanie objektov a reagovanie na dotyk. V deň pôrodu nakoniec šokovala svojho manžela tým, že sa k nemu natiahla, aby ho objala.

Melisse sa od štvrtka pomaly vracia vedomie,“ napísal Brian na Facebooku. „Len pár hodín pred Westovým narodením som bol pri nej, aby som jej povedal, ako veľmi ju ľúbim a snažil som sa zmierniť jej zdanlivú úzkosť. Melissine oči boli doširoka otvorené a nezmyselne mávala rukami. Ale potom, prvýkrát po desiatich týždňoch, natiahla pravú ruku k mojej tvári, dotkla sa môjho líca a pritiahla si ma bližšie.“

Odvtedy sa jej stav podľa Briana začal zlepšovať. S asistenciou bola schopná kojiť Westa a ostať v bdelosti dlhší čas.

Minulú noc, keď ho Melissa nakŕmila a Westa odniesli, zostal som, aby som sa ňou porozprával,“ napísal Brian. „Povedal som jej, ako veľmi mi chýbala a čo pre mňa vtedy znamenal jej dotyk. Melissa znova otvorila oči, pozrela sa na mňa a našpúlila pery, aby som ju pobozkal. Rozplakal som sa, nemohol som si pomôcť.“

Melissin náhly bdelý stav však priniesol so sebou aj isté ťažkosti. „Melissa … teraz zažíva oveľa viac bolesti a ťažkostí,“ písal ďalej Brian. „Teraz, keď sa zotavuje z pôrodu, vyzerá omnoho viac zmätene a vystrašene z toho, čo sa stalo s jej telom.“ Brian oznámil všetkým, ktorí ich rodinu podporujú, že Melissa má pred sebou ešte dlhú cestu a nie je isté, či sa z toho niekedy úplne dostane.

Aj napriek tomu však hovorí, že je šťastný.

Včera sa ma jeden z pediatrov opýtal: „Ako je možné, že sa deň za dňom usmievate?“ napísal Landon. „Posledných 10 týždňov bolo strašných - Melissa mi veľmi chýbala, spal som veľmi málo, pretože som sa obával, či bude West vôbec žiť, či nepríde na svet ťažko postihnutý. Ale napriek tomu všetkému som bol šťastný.“

Nič ma neuspokojuje väčšmi, ako starať sa o Melissu, podporovať ju, tíšiť ju a cez to všetko ju milovať,“ pokračoval Brian. „Na konci každého dňa zaspávam s tým, že som pre ňu a nášho nenarodeného syna urobil všetko, čo som mohol a že som to urobil najlepšie, ako som vedel. Snažím sa jej svoju lásku preukazovať čoraz lepšie.“

Melissin manžel povedal, že ďalším požehnaním, ktoré táto choroba priniesla, je podpora a znovuzblíženie rozvetvenej rodiny páru, vrátane Melissiných rodičov a Brianovho brata, ktorí sa presťahovali do San Francisca, aby Brianovi pomohli so starostlivosťou o Westa a Melissu.

„Rodina mi chýbala, no teraz, vďaka tejto chorobe, ich mám pri sebe ešte intenzívnejšie. Veľmi som si to želal hlavne kvôli  nášmu synovi Westovi. Ako by som sa z toho netešil?“

Rodina zriadila stránku GoFundMe, kde sa snažia vyzbierať 250 000 dolárov, aby pokryli všetky zdravotné náklady a výdavky na bývanie, kým je Brian na dovolenke – pracuje na oddelení šerifa okresu Santa Cruz, aby sa postaral o svoju manželku a syna. Rodina už vyzbierala približne 101 665 dolárov.