Nový dokumentárny film vysvetľuje katolícky pohľad na homosexualitu

1,888
Kultúra života

Indianapolis 14. mája (TK KBS) V Spojených štátoch natočili nový dokumentárny film s názvom „Tretia cesta“. Predstavuje kresťanskú lásku ako tretiu cestu v kontroverziách týkajúcich sa homosexuality. Katolíci pociťujúci sexuálnu príťažlivosť k rovnakému pohlaviu hovoria o svojich osobných zápasoch a o úteche, ktorú našli v učení Cirkvi. Film je možné vidieť na webovej stránke Blackstone Films, www.blackstonefilms.org

Tridsaťosemminútový dokumentárny film režíroval John Andrew O’Rourke, ktorý pracuje pre Blackstone Films v Indiane. John Hollowel, kňaz arcidiecézy Indianapolis, sa postaral o jeho produkciu. Film rozpráva o katolíkoch s homosexuálnou orientáciou a je doprevádzaný komentármi ďalších predstaviteľov Katolíckej cirkvi, napríklad postrehmi sestry Heleny Burnsovej a Chrisa Stefanicka.

“Od ľudí pociťujúcich príťažlivosť k osobám rovnakého pohlavia sa nevyžaduje nič iné ako od heterosexuálov,” hovorí v dokumente Dávid, katolícky muž. “Sme povolaní k čistote, každý jeden z nás,” dodáva.

Melinda, konvertitka na katolícku vieru, hovorí o tom, ako sa vzdala homosexuálneho vzťahu, keď sa rozhodla vstúpiť do Katolíckej cirkvi. “Vedela som, že ak sa stanem katolíčkou, tá homosexuálna záležitosť bude musieť prestať,” spomína. “A tak som povedala Bohu, že je to tak dobre, pretože som našla zaľúbenie v mojom Stvoriteľovi. Moja identita a môj vzťah s Bohom boli zrazu dôležitejšie ako moja identita a môj vzťah s mojou priateľkou.”

Michael Schmitz, kňaz michiganskej diecézy Duluth, vysvetlil, že vo filme ide katolicizmus vlastnou cestou - odmieta odsudzovanie homosexuálov, ale aj schvaľovanie homosexuálnych aktivít. “Určite voči vám nepociťujeme nenávisť, ani nešírime odsudzovanie, či strach, nechceme vás izolovať,” hovorí v dokumente Schmitz. “Zároveň nemôžme prijať všetko, čo chcete. A tak si chceme zvoliť tretiu cestu. A tá tretia cesta je láska. Chceme vás milovať.”

Katolíci a katolíčky pociťujúci homosexuálnu príťažlivosť hovoria vo filme o svojej viere a svojich životoch. Niektorí rozprávajú o svojich ťažkostiach pri dospievaní, o tom, ako sa cítili odlišní, zažívali samotu alebo výsmech svojich spolužiakov. Ďalší si spomínajú na svoju zložitú minulosť poznačenú rodičovským nepochopením alebo sexuálnym zneužitím.

Páter Schmitz zôdraznil, že Cirkev odsudzuje každú nespravodlivú diskrimináciu a šikanovanie: “Cirkev to hovorí veľmi, veľmi jasne. Všetci muži a ženy, ktorí pociťujú príťažlivosť k tomu istému pohlaviu, si zaslúžia úctu, patrí im dôstojnosť a rešpekt.”

Páter Hollowel povedal spravodajskej agentúre CNA, že cieľom filmu bolo porozprávať príbehy “ľudí, ktorí zažívajú sexuálnu príťažlivosť k rovnakému pohlaviu, a napriek tomu nachádzajú veľkú útechu v učení Katolíckej cirkvi na túto tému.”

Hollowellovi sa počas pastoračného a vzdelávacieho pôsobenia dostali do rúk eseje, svedectvá, ktoré napísali veriaci katolíci s homosexuálnou orientáciou.

“Uvedomil som si, že tieto príbehy treba posunúť na obrazovku, pretože dnes už eseje číta veľmi málo ľudí,” povedal.

Pomocný biskup Indianapolisu Christopher Coyne poskytol podľa Hollowella pri natáčaní filmu realizačnému tímu svoje poradenstvo. Film zároveň podporil aj páter Paul Check z Courage apostolate, ktorý sa v USA venuje katolíkom so sexuálnou príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu.