Pápež varuje pred sexuálnou výchovou a ‘falošnými ideológiami’ napádajúcimi rodiny

10,072
Kultúra života

RÍM, 29. Marec, 2011 (LifeSiteNews.com) – Pápež Benedikt XVI sa tento týždeň vyjadril, že katolícki biskupi v Latinskej Amerike musia chrániť rodiny a deti pred “výchovnými programami, ktoré bagatelizujú sexualitu” a “falošnými ideológiami.”

Konferencie Biskupov Latinskej Ameriky sa musia zamerať na “podporu kultúry života a snahu zabezpečiť uznanie a rešpektovanie rodinných práv,” zdôraznil pápež. Taktiež dodal, že blahobyt rodín v regióne je ohrozený aj “rapídnymi kultúrnymi zmenami a sociálnou nestabilitou”, chudobou a migráciou.

Pápež Benedikt adresoval list zhromaždeniu biskupov slúžiacich vo vedúcich pozíciách lokálnych katolíckych organizácií v Latinskej Amerike, ktoré sú zamerané na podporu rodinného života. Preláti sa tento týždeň stretnú v kolumbijskej Bogote s kardinálom Enniom Antonellim, hlavou Pápežskej rady pre rodinu.

Christine Vollmer, vedúca Venezuelskej Aliancie pre rodinu, sa pre LifeSiteNews.com vyjadrila, že ju potešilo pápežove priame vyhlásenie podpory pre rodiny v Latinskej Amerike a ich ťažkosti.

“Je úžasné, že Svätý Otec rozumie naším potrebám tu v Latinskej Amerike a že biskupi naozaj študujú tieto problémy a dávajú im vysokú prioritu,” povedala Vollmer, ktorá je taktiež zakladajúcim členom Pápežskej akadémie pre život.

“Pápež má úplnú pravdu,” dodala. Je to práve “kultúrna chudoba”, ktorá je “najhoršia a narúša nielen manželstvá ale aj vieru ľudí.”

“Kultúrna a výchovná chudoba,” rozšírená v celej Latinskej Amerike, “zanecháva milióny ľudí uväznených v životnom štýle, ktorý je sotva ľudský. Táto chudoba je oveľa horšia ako finančná chudoba.”

V liste Benedikt tiež píše: “Žiadne úsilie nie je márne, ak pomôže zabezpečiť, že každá rodina založená na nerozlučnom zväzku medzi mužom a ženou spĺňa svoje poslanie ako živá bunka spoločnosti, semenište čností, škola konštruktívneho a pokojného spolunažívania, nástroj harmónie a privilegovaná oblasť, v ktorej je život prijímaný a chránený od začiatku až po prirodzený koniec, s radosťou a zodpovednosťou.”

Pápež povedal, že chce predovšetkým povzbudiť rodičov v ich “práve - a ich základnej povinnosti - vychovávať nové generácie vo viere a hodnotách, ktoré povyšujú ľudskú existenciu.”

Vollmer súhlasila s pápežom Benediktom, hovoriac “Príklad a kultúra čnosti tu už pre mladých neexistuje. Všetky ‘vzory’ sú hrozné - pochádzajú z televízie, MTV, videohier alebo z Hollywoodu.”

Vollmer je spoluautorkou vzdelávacieho programu pre mládež, zameraného na katechézu a vzťahy, založenú na učení katolíckej Cirkvi, ktorý sa používa na školách v celej Venezuele.

Tieto osnovy s názvom Nažive (Aprendiendo a Querer) pokrýva deti od 6 do 18 rokov a zameriava sa na čnostný život. Program je podporovaný katolíckou Cirkvou ako morálne zdravá alternatíva ku štandardným sekulárnym programom sexuálnej výchovy. Naberá však na popularite aj na nekatolíckych, štátnych školách, kde zaznamenávajú zlepšenie správania po implementovaní tohto programu.

Katolícki biskupi z Latinskej Ameriky majú za sebou dlhú históriu obraňovania života a rodiny proti útokom, ktorým museli dlhé roky čeliť od rôznych pro-potratových a anti-rodinných organizácií v rámci Organizácie spojených národov.

Pápež povzbudil biskupov aby “hľadali spôsoby ako spolupracovať so všetkými mužmi a ženami dobrej vôle, s cieľom chrániť ľudský život, manželstvo a rodinu v celom regióne.”