Belgický parlament diskutuje o eutanázii pre deti

135
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Belgicko je na „neúprosnom pochode smerom ku kultúre smrti“, keďže zákonodarcovia sa snažia rozšíriť eutanáziu aj na deti, povedal riaditeľ rímskeho inštitútu pre život.

 

Diskusia v belgickom parlamente o vládnom návrhu zákona rozšíriť využívanie eutanázie na deti ukazuje na „mraziace poslanie, ktoré sa začne nevyhnutne plniť po legalizácii eutanázie“, povedal Luca Volontè, predseda inštitútu Dignitatis Humanae Institute.

Vo vyhlásení zo 4. novembra opisuje návrh zákona ako súčasť „neúprosného pochodu smerom ku kultúre smrti, pričom je potrebné sa čoraz menej a menej ospravedlňovať, pretože ukončenie života zraniteľných ľudí je stále viac a viac sociálne prijateľnejšie“.

Inštitút poukázal na to, že tento návrh zákona by bol prvým právnym rozšírením eutanázie aj na maloletých na celom svete. Taktiež dodal, že vládnuca belgická socialistická strana, ktorá prišla s návrhom zákona, sa usiluje aj o rozšírenie eutanázie na pacientov v počiatočných štádiách demencie.

V minulom roku zaznamenali v Belgicku 1432 prípadov eutanázie, v porovnaní s 235 prípadmi, keď bola v krajine v roku 2002 eutanázia legalizovaná. Záznamy hovoria, že v krajine sa v roku 2012 zaregistroval nárast eutanázie o 25%, pričom lekári odôvodňovali usmrcovanie pacientov z dôvodu slepoty, anorexie alebo depresie.

Teraz sú cieľom deti - deti, ktoré podľa práva nemôžu fajčiť, kupovať alkohol alebo sa zosobášiť, ale pravdepodobne budú môcť racionálne rozhodnúť, či ich mladý život je hodný žitia,“ povedal pán Volontè. „Skutočnosť, že by to vláda považovala za uskutočniteľné a prijateľné, je odporné a odsúdeniahodné.“

Ak by návrh zákona prešiel, oponenti sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Z  inštitútu Dignitatis Humanae sa vyjadrili, že je to „pravdepodobný scenár“, pretože 3/4 Belgičanov podporujú právo rodiča zvoliť si eutanáziu pre pacienta, a to dokonca bez vlastného súhlasu dieťaťa.

Prijatá mantra lekárov kedysi neubližovala,“ povedal pán Volontè. „Doposiaľ ale skúsenosť z Belgicka hovorí, že ide o bezohľadné odmietnutie tohto ducha, pričom hlavný predpis pre najzraniteľnejšie osoby sa postupne stáva zabíjanie ako starostlivosť.“

Keď raz spoločnosť príjme princíp smrti ako prijateľný spôsob liečby, je len otázkou času, kedy sa obmedzenia, ktoré sa na túto zásadu uplatnia, znížia a odstránia,“ povedal. „Eutanázia pre detí je najnovší tragický vývoj tejto chybnej, nihilistickej logiky.“