27 holandských žien zomrelo následkom antikoncepcie

3,293
Kultúra smrti

Haag - Diane-35, kontroverzná hormonálna tabletka určená na liečbu akné a nadmerného ochlpenia u žien, ale často používaná ako antikoncepcia „bez označenia“, je podľa Holandského centra pre dohľad nad liečivami v Lareb (ktoré sleduje nežiadúce reakcie na lieky v tejto európskej krajine) zodpovedná za smrť 27. žien.

Väčšina zo žien, ktoré zomreli, boli mladšie ako 30 rokov a väčšina zomrela na pľúcnu embóliu alebo trombózu kvôli „liečivom“ spôsobeným krvným zrazeninám v ich telách, ktoré sa im potom usadili v mozgu, pľúcach alebo v srdci. Podľa vedcov z Británie bola pilulka tiež spojená s depresiou.

Začiatkom tohto roka, Francúzsko zakázalo liečivo po tom, ako zomreli štyri ženy a u viac než 100 sa po užití vyvinuli potenciálne smrteľné krvné zrazeniny. Úradníci ministerstva zdravotníctva Európskej únie však nariadili krajine, aby v júli zrušila zákaz a rozhodli, že ak sú užívané ako je uvedené - v boji proti akné alebo nežiadúcemu rastu ochlpenia - tak prínosy lieku prevyšujú riziká. No Komisia EÚ varovala, že použitie lieku ako neoznačenej antikoncepcia sa neodporúča.

Diane-35 a jeho výrobca Bayer sa tiež dostali pod paľbu v iných krajinách, kde väčšinou mladé a inak zdravé ženy aj naďalej umierajú kvôli vedľajším účinkom lieku. V roku 2001, Veľká Británia vydala varovanie o riziku hlbokej žilovej trombózy spojenej s Diane-35, a štúdie z roku 2009 v Dánsku ukázali, že u pacientov, ktorí užívajú tento liek prvý rok, stúpa riziko takýchto krvných zrazenín až sedemnásobne. Austrália i Kanada začali  minulý rok vyšetrovanie ohľadom bezpečnosti Diane-35, keď ich k tomu podnietil francúzsky zákaz a stupňujúca sa činnosť rodičov, ktorí prišli o svoje dcéry následkom tohto liečiva.

Jedným  z takýchto rodičov je v Kanade Bruce McKenzie, ktorého dcéra Marit, 18 ročná prváčka na univerzite v Calgary, zomrela 28.januára po menej než roku užívania Diane-35.

V týždňoch pred svojou smrťou sa z kedysi aktívnej tínedžerky stávala postupne slabšia, sťažujúca si na neustálu únavu. Raz v noci použila svoj ​​mobilný telefón, aby zavolala Brucea a zo spodného poschodia rodinného domu mu v panike oznámila, že jej srdcová frekvencie vyskočila na 145 a nemôže dýchať.

Bruce sa ponáhľal dole, zaniesol Marit do auta a odviezol ju rovno do nemocnice, kde utrpela štyri infarkty skôr než si lekári uvedomili, že masívna embólia zablokovala tok krvi do pľúc.

„Lekárka z pohotovosti si sama pre seba pozerala snímky [z CT ],“ povedal Bruce pre Toronto Star. „Pred nami všetkými povedala: „Ja nič nevidím. Nie je tam nič. Musela sa priotráviť. Zápal pľúc? Nejaká zlá infekcia?“ A potom sa ozval internista : „Ona berie antikoncepčné lieky.“  Rádiológ potom preskúmal snímky a objavil zrazeniny.

O dva dni neskôr bola Marit mŕtva. Napriek všetkej snahe lekárov zachrániť ju, jej život ukončilo vnútorné krvácanie v mozgu.

Som naštvaný z toho, že moja dcéra nemala ťažké ​​akné, ale predsa jej to predpísali, "povedal Bruce pre  Toronto Star. „Keď poviem ľuďom o tomto lieku - pretože hovorím o ňom každému, komu môžem - a keď  im vysvetľujem, že v Kanade je možné predpísať tento liek iba na akné, ale, ach, mimochodom je to tiež perorálna antikoncepcia, pozerajú sa na vás s pohľadom „Čo?“  Tak im vysvetlím, aká je v tom rafinovaná zákernosť - že mladé ženy, ktoré možno chcú byť sexuálne aktívne, majú naozaj milý spôsob, ako povedať svojim rodičom, že to berú na akné.“

Podľa databázy nežiadúcich účinkov liečiv kanadského Ministerstva zdravotníctva je od roku 2000 spôsob Maritinej smrti podobný i u ďalších 13-tich kanadských žien, ktorých životy boli predčasne ukončené kvôli Diane-35. Osem z týchto žien malo menej ako 21 rokov. Ďalších 165 utrpelo kvôli lieku vážne poškodenia zdravia alebo trvalú invaliditu.

Kanada začala v priebehu posledných desiatich rokov niekoľko vyšetrovaní týkajúcich sa bezpečnosti Diane-35, ale zakaždým zdravotná agentúra rozhodla, rovnako ako EÚ, že prínosy lieku prevyšujú jeho riziká. Avšak, na rozdiel od európskych a amerických komisií dohliadajúcich na bezpečnosť liečiv, Kanada odmietla údaje o svojich záveroch zverejniť, odvolávajúc sa na „dôverné obchodné informácie“.

Toto ma poriadne nahnevalo,“ povedal Bruce McKenzie pre Toronto Star. „Táto informácia je tak dôležitá. ... Úlohou kanadského ministerstva zdravotníctva je chrániť ľudí. Beriem, že ho nestiahnu z trhu preto, že moja dcéra zomrela, ale aspoň majú dať ženám právo vykonávať informovanú voľbu.“

Pokiaľ ide o výrobcu lieku, Bayer, spoločnosť povedala pre Star, že vyslovuje svoju „najhlbšiu sústrasť ženám a ich rodinám, ktoré majú pocit, že boli nepriaznivo ovplyvnené liečivom Diane-35.“

Ale len šesť dní po tom, ako zomrela Marit McKenzie, v reakcii na francúzsky zákaz a čerstvé celosvetové výskumy, spoločnosť vydala podivne označené vyhlásenie – „Nie je určené pre média v USA a Veľkej Británií,vysloviac sa o lieku, „veríme, že Diane-35 má priaznivý profil prínosov a rizík, keď sa používa v súlade s označením. Nie sme si vedomí akýchkoľvek nových vedeckých dôkazov, ktoré by nás viedli k zmene v kladnom posúdení prínosov a rizík Diane-35.“

Spoločnosť dodala: „Keďže Bayer samozrejme spolupracuje s príslušnými zdravotníckymi orgánmi, ktoré sa  zaujímajú o užívanie a o profil prínosov a rizík liečiva Diane-35, úplne za Diane-35 stojíme.“