Dodávka s ultrazvukom oberá potratové kliniky o pacientky

2,293
Kultúra života

DALLAS, Texas – Otázka efektívneho oslovovania žien, ktoré doslova smerujú s ich nenarodenými bábätkami na interrupciu, je pre hnutie pro-life tzv. otázkou za milión.

Joe Baker, pro-life inovátor, zakladateľ a prezident organizácie Save the Storks, je presvedčený, že na ňu našiel odpoveď. Je ňou mobilné, na najvyššej úrovni vybavené zdravotnícke centrum, zvyčajne napasované do dodávkového Mercedesu-Benz, zaparkované presne na polceste medzi ženou a potratovou klinikou.

„Naším poslaním je slúžiť a predstaviť možnosť rozhodnúť sa pre život,“ uviedol Baker pre LifeSiteNews.com.

Jeho dodávka zobrazuje vtipný obrázok veľkého bociana letiaceho so zabaleným batôžkom v zobáku. Na bočnej strane vozidla je veľkými písmenami napísané „Save the Storks“ (v preklade: „Zachráňte bociany“).

Obraz veľkého bociana nesúceho zabalené bábätko búra, podľa slov Bakera, bariéry, keďže pre mnohých ľudí bocian predstavuje upokojujúce, a akoby nostalgické spojenie s materstvom a tehotenstvom.

Interiér vozidiel je vybavený masážnymi kreslami, vyšetrovacím stolom, toaletou pre možnosť urobenia tehotenského testu a ultrazvukovým prístrojom. Sú navrhnuté tak, aby poskytli pohodlný a dôverný priestor, kde sa žena rozmýšľajúca o potrate bude cítiť vítaná a v bezpečí.

Všetko vybavenie je na najvyššej úrovni, vrátane iPad-u, ktorý ovláda rôzne funkcie dodávky.

Stratégia je jednoduchá: zaparkovať vozidlo pred potratovou klinikou, alebo aspoň tak blízko, ako je to legálne možné. Srdečne ponúknuť ženám smerujúcim do nemocnice bezplatné služby, zahŕňajúce profesionálnu konzultáciu, tehotenský test a, ak je to potrebné, ultrazvuk.

Stratégia doposiaľ zaznamenáva veľký úspech: tri z piatich žien, ktoré nastúpia do dodávky s bocianom sa, podľa tvrdení organizácie, rozhodnú nechať si svoje bábätká.

Každá posádka Save the Storks má troch až piatich členov, vrátane poradcov a licencovaného zdravotníka vykonávajúceho ultrazvuk. Keď žena zvažujúca potrat vojde do dodávky, čaká ju predstavenie troch možných rozhodnutí: rodičovstvo, adopcia alebo potrat. Poradcovia s ňou prejdú všetky tri možnosti, vrátane následkov, ktoré každá voľba bude mať na jej život.

„Rozhovor s poradcom je skutočne o tom, aký dopad to bude mať na ŇU, o čo viac pre ŇU bude výhodnejšie, keď sa rozhodne pre jednu z prvých dvoch možností,“ hovorí Baker.

Organizácia Save the Storks zistila, že takýto - na ženu zameraný prístup - je efektívnejší pri zachraňovaní životov než prístup zameraný na dieťatko.

Ženy zvažujúce potrat, ktoré sa zastavia pri dodávke, majú väčšiu tendenciu byť „zamerané na seba“. „Nie je nič nezvyčajné, ak dievča povie niečo ako: ,Och, nikdy by som svoje bábätko nemohla dať na adopciu,ʻ a pritom sedíme rovno pred potratovou klinikou.“

„Ak vaším poslaním je niečo iné, než len obyčajná láska k nej a snaha presvedčiť ju, že rodičovstvo alebo adopcia je pre ňu najlepším riešením, ľahko ju môžete stratiť,“ tvrdí Baker.

Posádky jeho organizácie sú školené, aby sa „čo najviac zameriavali na ženu, taktiež si však uvedomujú, že „v tejto situácii je práve bábätko najzraniteľnejšie“.

Zistili, že žena si s oveľa väčšou pravdepodobnosťou zvolí život, ak ju počas tehotenstva a po ňom niekto podporuje, ak má dostatok potrebných zdrojov a ak môže svoje dieťatko vidieť cez sonograf.

Podľa Bakerových slov je sonograf „zázračný“ – keď žena, ktorá vojde do ich dodávky a prvýkrát vidí svoje dieťa, „vznikne tam puto, ktoré sa nedá s ničím porovnať“.

Posádka Save the Stork je vo výhode oproti tradičnému oslovovaniu žien na chodníku pred klinikami. Žena s úmyslom ísť na interrupciu má okamžitý prístup k službám, ktoré môžu pomôcť zmeniť jej názor. Dodávka ponúka pokojné prostredie, kde si môže jasne premyslieť svoje rozhodnutie. Poradcovia si zapíšu jej osobné údaje, aby s ňou mohli zostať v kontakte a ponúknuť podporu a prostriedky, ktoré potrebuje.

„Ponúkame profesionálnu činnosť - priamo na ulici, uviedol Baker.

Doteraz dodávky tejto organizácie pôsobia v Dallase a Chicagu. Do budúcnosti však majú veľké plány. V lete začali kampaň za účelom umiestnenia dodávky do každého väčšieho mesta v Amerike. Nezisková organizácia vyzýva pro-life zástancov po celej krajine, aby pomohli vyzbierať 100 000 amerických dolárov, čo je cena dodávky.

„Len pomáhame tehotenským centrám, aby boli mobilnými.“

Potratoví aktivisti však nie sú nadšení ich činnosťou. Dodávky považujú za „partizánsku, proti slobode voľby zameranú taktiku“.

Abby Johnsonová - pro-life líderka a bývalá riaditeľka kliniky Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva - ešte pred zmenou svojho postoja na pro-life označila prevádzku mobilného ultrazvuku za „nesmierne dôležitú“.

„Ženám poskytujú skutočnú možnosť... takú, ktorú už za stenami potratovej kliniky mať nebudú,uviedla pre LifeSiteNews. 

„Organizácia Save the Storks má moderný, správny prístup, ktorý apeluje na mladé ženy. Každá pro-life organizácia v tejto krajine by sa mala snažiť viac priblížiť tej skupine obyvateľstva, ktorú oslovuje. A práve to sa organizácii Save the Storks darí,“ uviedla.