Nová hrozba: Británia zvažuje plodenie detí na princípe ˈtroch rodičovˈ!!!

1,415
Kultúra smrti

 
 
Británia zvažuje zaviesť pri umelom oplodnení detí procedúru na takzvanom princípe troch rodičov, ktorých DNA by slúžila na vytvorenie zdravého embrya. Britská vláda vo štvrtok schválila príslušný návrh, pri ktorom sa očakávajú búrlivé etické diskusie na pôde parlamentu.
 
Cieľom tohto prístupu je zamedzenie prenášania vážnych dedičných chorôb, ako sú svalová dystrofia od rodičov, respektíve matky, na potomkov. V prípade takejto hrozby by vedci embryám odoberali poškodenú mitochondriálnu DNA a nahrádzali ju zdravou, ktorá by pochádzala od inej osoby, respektíve ženy, teda tretieho rodičia.
 
Británia by sa tak stala vôbec prvou krajinou na svete, ktorá by takýto zásah do vývoja človeka umožňovala. V krajine sa každoročne s vážnou vrodenou vadou rodí každé dvojsté dieťa. Vedci majú pre rodičov obávajúcich sa o prílišný vonkajší zásah do ich rodičovstva útechu, že mitochondriálna DNA neovplyvňuje vzhľad človeka. To, ako vyzerá, určuje bunkové jadro, ktorého sa procedúra nijako nedotýka.
 
Technika bola v britských laboratóriách už vyvinutá. Nie je ale dovolené vzniknuté embryá na spomínané účely v praxi využívať.