Eurokrati tlačia na Rusko kvôli zákonu o propagácii homosexuality

2,085
Kultúra smrti

MOSKVA - Podľa ruských a medzinárodných médií vyvolal pokus Ruska o ochranu mládeže pred vystavovaním homosexualite negatívne reakcie. Mezi nimi výhražný prejav nemeckého ministra a varovanie Európskej únie.

Hnev eurokratov vyvolal nový zákon, ktorý 25. januára predbežne odsúhlasila ruská Duma. Zakazuje „propagáciu homosexuality medzi maloletými“ a stanovuje pokutu vo výške až päť tisíc rubľov (cca 125 eur) pre občanov a až 500 000 rubľov (12 425 eur) pre spoločnosti a iné „právnické osoby“.

Zákon bol schválený drvivou väčšinou hlasov - 388 k 1, pričom sa jeden poslanec zdržal hlasovania. Je jedným z niekoľkých, ktoré v súčasnosti Duma skúma a majú spoločnú tematiku ochrany mladých pred vystavovaním sexualite a upevňovania verejnej morálky. Toto vnútroštátne opatrenie je odrazom podobných zákonov, ktoré boli nedávno schválené v niektorých oblastiach Ruska.

Toto hnutie za zákaz propagácie homosexuality je príkladom celkového vzdoru u slovanských krajín voči krajinám západnej Európy. Spojené štáty pritom intenzívne podporujú praktiky, ktoré tieto národy považujú za sexuálnu deviáciu.

Ruská provincia Novosibirsk, ktorá tento zákon Dume navrhla, konštatuje, že „propagácia homosexuality v modernom Rusku sa vo veľkej miere rozšírila. Takáto propaganda prostredníctvom médií a aktivity skupín je propagáciou homosexuality ako normálneho správania. Je to obzvlášť nebezpečné pre deti a mladých ľudí, ktorí nie sú schopní kriticky vnímať záplavu informácií, ktoré sa k nim denne dostávajú.“

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, sa stretol s ruským veľvyslancom v Berlíne Vladimirom Grininom. Podľa talianskych novín La Stampa vyhlásil, že je „osobne sklamaný“ týmto návrhom zákona a varoval ho, že jeho schválenie „skomplikuje vzťah medzi Ruskom a Európou“.

Catherine Ashtonová, komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ z Labouristickej strany, tiež tlačí na Rusko, aby ustúpilo.

„Implementáciou tohto zákona by mohla zosilnieť diskriminácia lesbičiek, gayov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálnych ľudí, ako aj všetkých tých, ktorí podporujú ich a ich voľby. Obzvlášť by mohli byť väčšmi diskriminovaní obmedzovaním slobody prejavu, zhromažďovania a združovania,“ povedala.

Avšak hlavný zástanca tohto zákona, ruský poslanec Dmitry Sablin, to vidí inak.

„Žijeme v Rusku, nie v Sodome a Gomore,“ povedal Sablin pred hlasovaním. „Rusko je krajinou, ktorá tu je už po tisícročia. Je založená na vlastných tradičných hodnotách, ktorých ochrana je mi dokonca drahšia než ropa či plyn.“

Jeho názor zdieľa veľké množstvo Rusov, ktorí väčšinovo podporujú zákaz homosexuálnej propagandy (86%). Zistil to nedávny prieskum vládneho Celoruského centra pre výskum verejnej mienky (VTSIOM).

Rovnaké názory opakovane vyjadrili predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi, ako aj židovské a islamské autority v krajine.