Poľská vláda zaplatí za deti zo skúmavky

1,608
Kultúra smrti

VARŠAVA, Poľsko, 23. október 2012 (LifeSiteNews.com) – Poľská vláda odhalila plány zaplatiť vydatým aj slobodným ženám oplodnenie v skúmavke (IVF). Deje sa to aj napriek výraznej opozícii zo strany miestnych katolíckych biskupov, ktorí hrozia exkomunikovaním každého, kto in-vitro oplodnenie verejne podporí.

Predseda vlády Donald Tusk tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva bude do júla 2013 financovať postup, pri ktorom je dieťa vytvorené spojením spermie a vajíčka v Petriho miske 15,000 párom.

„Úhrada za in-vitro oplodnenie bude poskytnutá zosobášeným aj nezosobášeným párom, ktoré preukážu, že sa o dieťa neúspešne pokúšali najmenej jeden rok,“ povedal novinárom Warsaw Voice Tusk.

Proti financovaniu IVF v Poľsku protestujú miestni katolícki biskupi, opozičná strana a stovka poľských vedcov.

Katolícka cirkev opisuje IVF ako „ťažko nemorálne“. Invázny zákrok ubližuje manželstvu oddelením plodenia od sexu. Tento zákrok zavrhuje aj preto, že zahŕňa možnosť vytvorenia, no tiež zničenia zvyšných embryí.

liste z roku 2010, ktorý napísala Konferencia poľských biskupov, stojí, že „za narodenie jedného dieťaťa prostredníctvom IVF zomrie mnoho ľudí v rôznych fázach medicínskeho postupu.“

Píše sa v ňom tiež, že IVF so sebou prináša škodlivé sociálne dôsledky a je obzvlášť škodlivé pre deti, ktoré na svet prichádzajú ako výsledok činnosti tretej strany namiesto rodičov.

„Prináša tiež zmätok do rodinných vzťahov a prispieva k podkopávaniu základov spoločenského života.“

Arcibiskup Henryk Hoser tvrdí, že členovia parlamentu, ktorí podporujú IVF, budú automaticky vylúčení z cirkevného spoločenstva.

„Dieťa musí byť počaté prirodzene.“

Podľa informácií Reuters hovorca poľských biskupov Jozef Kloch vyhlásil, že „plán vlády vôbec nelikviduje široký problém neplodnosti.“ 

Opozičná konzervatívna strana Právo a Spravodlivosť označila plán ako porušenie náboženskej doktríny. Strana sa začiatkom tohto roku snažila pretlačiť úplný zákaz IVF.

„Ako katolík som proti používaniu genetického inžinierstva,“ povedal prominentný politik Práva a spravodlivosti Joachim Brudzinski.

Stovka poľských vedcov bola zhrozená plánom presadzovania in-vitro oplodnenia po tom, čo vedci vydali dokument, ktorý vyzýva vládu k výkonu NaProTechnology ako eticky akceptovateľnej a vysoko úspešnej metódy liečenia neplodnosti.

„NaProTechnology nezahŕňa zničenie počatých plodov ani porušenie dôstojnosti manžela, manželky či dieťaťa a zachováva ekologické zásady rozmnožovania,“ napísali vedci.

Vedci spozorovali, že pri porovnaní s IVF je NaProTechnology účinnejšia a niekoľkonásobne lacnejšia.

Populácia v krajine, ktorá je rodiskom pro-life ikony, pápeža Jána Pavla II., má 90% pokrstených katolíkov. 

Poučenie o rešpektovaní ľudského života, ktoré napísal posledný pápež, zdôrazňuje, že dieťa „nie je objektom, na ktorý máme právo. Presnejšie, dieťa je dar. Najvyšší a nezaslúžene získaný dar manželstva.“

„Z toho dôvodu má dieťa právo byť ovocím špecifického aktu manželskej lásky svojich rodičov.“