Kresťanský minister zastrelený islamskými extrémistami

3,759
Kultúra smrti

ISLAMABAD, 2. marca, 2011 (LifeSiteNews.com) - Moslimskí extrémisti zastrelili kresťanského vládneho ministra Pakistanu, Shahbaza Bhattiho, na znak jeho odmietavého postoja voči "zákonu o rúhaní". Informovali o tom medzinárodné médiá. 

Bhatti, ktorý bol ministrom pre menšiny, cestoval do práce v hlavnom meste Islamabad, keď ozbrojení muži začali ostreľovať jeho auto a následne ho zavraždili. Zanechali za sebou výstrahu pre všetkých, ktorí v budúcnosti vystúpia proti zákonu o rúhaní. Tento zákon podľa kritikov prenasleduje náboženské menšiny. Noviny informovali, že zodpovednosť za vraždu prevzal Taliban.

Zabitie Bhattiho nasledovalo po januárovom atentáte na guvernéra štátu Punjab, Salmana Taseera. Bol zavraždený islamskými útočníkmi z rovnakého dôvodu- zamietnutie zákona. V tieni strachu po atentátoch bol Bhatti jedným z vládnych ministrov, ktorí otvorene odsúdili Tasserovo zavraždenie. Po atentáte pakistanský prezident Asif Ali Zardari ustúpil od plánov na reformu už spomínaného zákona.

Vo video zázname sa Bhatti vyjadril, že on sám bol ohrozovaný Talibanom a moslimskými extrémistami, no každopádne bol pripravený zomrieť, aby obránil práva kresťanov. "Budem nasledovať kríž a som pripravený zomrieť pre zmysel môjho života, pre komunitu a ochranu ľudí. Zomriem, aby som bránil ich práva."

Shabaz Bhatti bol teda zastrelený za svoju kresťanskú vieru.

Polemiku okolo zákona o rúhaní podnietilo nedávne usvedčenie istej kresťanky, Asie Bibi, ktorá bola obvinená z rúhania sa, po bránení svojej viery pred niekoľkými moslimkami. Jej rozsudok vzbudil medzinárodný protest a viedol k požiadavkám o zrušenie reformy práva.

Bhatti sa stal v poradí už treťou obeťou moslimských extrémistov v politických kruhoch za posledné roky. Prvou bol v roku 2007 Benazir Bhutti, líder vládnucej Ľudovej strany.