Austrália: Zákon o homosexuálnych „manželstvách“ zamietnutý

1,471
Kultúra života

CANBERRA, 19. september 2012 (LifeSiteNews.com) - Drvivá väčšina austrálskeho federálneho parlamentu hlasovala proti návrhu zákona, ktorým by sa v krajine inštitucionalizovalo „homosexuálne manželstvo.“ Návrh zákona bol ostro zamietnutý pri počte hlasov 98 ku 42. Pozorovatelia poukázali na to, že v poslednom hlasovaní bolo v prospech zákona už len 6 hlasov.

Stanovisko austrálskej verejnosti sa takisto postupne prikláňa k legalizácii. V minuloročnom prieskume verejnej mienky sa ukázalo, že 64% z 270 000 respondentov sa vyjadrilo v prospech zmeny zákona. Spomínaný návrh zákona predložil labourista Stephen Jones, ktorý aktivistov vyzýval, aby „stále zápalisto bojovali.“

Čo sa týka gay komunity, návrh zákona nedostal jednomyseľnú podporu. Homosexuálne orientovaný senátor Dean Smith hlasovali proti tomuto návrhu zákona. Svoje rozhodnutie označil ako „úprimné uznanie špeciálnych a jedinečných charakteristík zväzku, ktoré sa označuje ako manželstvo.“

Aktivisti ale zamietnutím zákona na federálnej úrovni nekapitulovali. Tvrdia, že mieria vyššie - usilujú sa o legalizáciu na úrovni štátu. Obzvlášť sa zameriavajú na Tasmániu, kde koncom augusta 2012 snemovňa reprezentantov tento návrh zákona schválila na úrovni štátu. Podľa plánu by o tomto zákone mal hlasovať Senát 26. septembra. Výsledok zostáva neistý, 13 členov Senátu ešte nie je rozhodnutých. Zástancovia zákona tvrdia, že „manželstvo osôb rovnakého pohlavia“ by štátu prinieslo milióny v tržbách z turizmu.

Zákonodarcovia v štátoch Nový Južný Wales a Južná Austrália dali jasne najavo svoj nesúhlas. Barry O'Farrell, predseda vlády Nového Južného Walesu, sľúbil poslancom tzv. „conscience vote.“ Ide o hlasovanie, v ktorom poslanci môžu hlasovať podľa svedomia a nie podľa programu strany. Jay Weatherill, premiér Južnej Austrálie, a vláda Teritória austrálskeho hlavného mesta (ACT) prisľúbili predložiť návrhy zákona, ktoré sa budú tejto problematiky týkať.