Rusko zachvátili protesty proti odsúdeniu Pussy Riot

1,588
Kultúra smrti

30.august 2012 (LifeSiteNews.com) – Odsúdenie členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot vyvolalo v Rusku a v ďalších európskych krajinách vlnu protikresťanských útokov a búrlivé protesty. Demonštrácie sprevádzalo ničenie krížov, ktoré boli postavené na pamiatku kresťanských obetí komunizmu, útok na ruského patriarchu, či krádež relikvií z kostola sv. Kataríny v Petrohrade.

Násilnosti v Rusku si už vyžiadali dva ľudské životy. Dobodané telá matky s dcérou našli v ich byte, kde na jednej stene bolo napísané krvou „prepustite členky Pussy Riot!“ Polícia po zadržaní páchateľa, ktorý sa k činu priznal, uviedla, že nápisom sa páchateľ, ktorý bol priateľom dcéry, snažil odpútať pozornosť od svojho motívu.

Za posledné týždne demonštranti zničili celkovo päť pravoslávnych krížov. Jeden veľký drevený kríž v Kyjeve spílila obnažená aktivistka z hnutia FEMEN, ktoré sa bojuje za potraty a práva homosexuálov. Ďalšie štyri kríže v Rusku zničili neznámi páchatelia. Kríže boli postavené na pamiatku kresťanských obetí komunistického režimu.

Obnažená aktivistka hnutia FEMEN ešte v júli napadla ruského pravoslávneho patriarchu Kirilla s nápisom na jej hrudi: „Zabite Kirilla!“

Demonštranti žiadajúci prepustenie členiek Pussy Riot dokonca svoje protesty obrátili aj proti katolíckej cirkvi v západnej Európe, kde zadržali troch punkovo oblečených výtržníkov po tom, čo narušili bohoslužbu v Kolínskom dóme. Nešlo o prvý incident tohto druhu. Ešte v roku 2011 zatkli členku hnutia FEMEN na Námestí svätého Petra po tom, čo si vyzliekla košeľu a kričala heslá namierené proti katolíckej cirkvi, pretože nepodporuje potraty a práva homosexuálov.

Ďalší útok s podobným motívom sa stal vo štvrtok 30. augusta, kedy bolo z kostola sv. Kataríny odcudzených niekoľko relikvií spolu s kalichom a ďalšími posvätenými predmetmi, ako uviedla polícia pre moskovský denník Times.

Zástancovia ruskej pravoslávnej cirkvi odpovedali na útoky žiadosťou o zostavenie vojenských jednotiek na ochranu cirkvi pred znesväcujúcim správaním. Miestna televízia RT uvádza, že návrh ruská pravoslávna cirkev spolu s moslimskými predstaviteľmi podporili, zatiaľ čo ruský ombudsman pre ľudské práva tento návrh zamietol.

Podľa ruskej agentúry Interfax sa pravoslávni demonštranti rozhodli na útoky odpovedať a v stredu 29.augusta zaútočili na moskovské múzeum erotického umenia s tehlami v rukách. Riaditeľ múzea Alexander Donskoy žiada o prešetrenie tohto priestupku.

Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že až 53% Rusov považuje trest pre členky Pussy Riot za oprávnený a 27% obyvateľov si myslí, že rozsudok je nespravodlivý.