Ježiš nevečeral s hriešnikmi pred kamerami

1,915
Kultúra života

9. august 2012 (CatholicCulture.org) - Ježiš jedol s vyberačmi daní, kardinál Dolan plánuje jesť s prezidentom Obamom. Podľa šéfa justície Obama uvalil „daň“ na zamestnávateľov, ktorí odmietajú prispievať na antikoncepciu. Je tu však istý rozdiel.

Ježiš večeral s mýtnikmi v súkromí. Neboli tam žiadni paparazzi, ktorí by si zgustli na fotografiách do politickej kampane. Pán rozprával priamo do sŕdc svojich spoločníkov a pretváral ich. Mýtnik Matúš sa rozhodol zanechať svoje remeslo, aby nasledoval Krista. Uveríme však, že sa Obama po večeri s kardinálom rozhodne zrušiť presadzovanie antikoncepcie?

Organizátori uisťujú, že každoročná zbierka pre katolícku charitu v New Yorku nie je tendenčná. Politika vraj nezohráva žiadnu úlohu. No večera síce môže byť netendenčná, nie však apolitická. Za posledných pár týždňov kampane neexistuje v rozvrhu kandidáta na prezidenta žiadna verejná udalosť, ktorá by bola apolitická. Okrem Baracka Obamu sa večere zúčastní aj Mitt Romney. Obidvaja kandidáti totiž očakávajú získanie určitých politických výhod. Majú jasnú taktitu. Platí to však aj o hostiteľovi kardinálovi Dolanovi?

Počas večere sa budú všetci traja dobre zabávať a žartovať. Stredobodom pozornosti bude určite kardinál Dolan, ktorý je, na rozdiel od Obamu a Romneyho, známy svojím výrazným zmyslom pre humor. Bude zábava. Naozaj iba nevinná?

Hneď nasledujúce ráno po tejto udalosti Amerika uvidí na titulných stránkach novín fotku usmievajúceho sa prezidenta a kardinála. Aké posolstvo prinesú? Sú to vôbec tí istí muži, ktorí vedú medzi sebou trpký politický boj vo veci svedomia? Tí istí muži, ktorí sú hlavnými silami dvoch opozitných strán pamätného súdu? Ak sa objímajú a tľapkajú po chrbte, javí sa ich spor ozajstný? A je vôbec „záležitosť svedomia“ naozaj dôležitá? Zrejme nie natoľko, aby narušila zábavný večer.

V bielych kravatách sa na večeri objavia aj firemní manažéri, ktorí na Obamovu kampaň prispeli nemalou sumou. Americkí katolícki biskupi, s kardinálom Dolanom na čele, opakovane prízvukovali veriacim, aký závažný prečin je podpora politickej kandidatúry tých, ktorí propagujú neobmedzený legálny potrat, eutanáziu a homosexuálne manželstvá. No aj napriek výstrahám biskupov katolíci Obamu naďalej podporujú. Keď uvidia kardinála ruka v ruke s prezidentom, ktorého administratíva tak veľmi urýchlila kultúru smrti, budú ešte ochotní brať slová biskupov vážne?

Kardinál Dolan je pravdepodobne najspoločenskejší muž, akého som kedy stretol. Vyzerá, že ho naozaj teší každé stretnutie s ľuďmi. Obrovská sila jeho osobnosti je vlastnosť, ktorú skutočne obdivujem. Avšak muž, ktorý si zvyčajne myslí o každom len to najlepšie, môže zlyhať pri rozoznaní zradných náznakov nepriateľstva. Kardinál Dolan vyzeral byť skutočne prekvapený, že po sľube upokojiť svedomie katolíkov, čo sa týka Obamovho HHS mandátu, prezident nič podobné neurobil. Pokojne ma považujte za cynika, no mňa táto informácia vôbec neprekvapila.

Počas posledných pár mesiacov sa kardinál Dolan vo vyhláseniach, ktoré sa týkajú mandátu, ukázal ako pozoruhodne neoblomný  a prudký vo svojej snahe viesť politický boj s Bielym domom. No keď ide do tuhého boja, a nie náhodne aj prezidentskej kampane, ponúkol dočasné prímerie. Je to z jeho strany len zámerné gesto ako súčasť premysleného plánu? Rád by som si to myslel. Cynik vo mne sa však obáva toho, že kardinál skĺzol späť do naivného presvedčenia, že politický nesúhlas môže ísť nateraz bokom a dá prednosť zábavnému večeru a vzájomnému priateľskému tľapkaniu sa po chrbte bez akýchkoľvek nežiadúcich následkov. A keď ide o politické záležitosti, musím s ľútosťou skonštatovať, že cynik vo mne sa takmer nikdy nemýli. 

 

Phil Lawler, www.catholicculture.org