Súdny znalec varuje Quebeckú vládu:Zneužitie zákonov umožňujúcich asistovanú samovraždu je neodvratné

3,290
Kultúra smrti

QUEBEC, 22. Február, 2011 (LifeSiteNews.com) - Legalizácia eutanázie a asistovanej samovraždy môže v “extrémnych prípadoch” rýchlo viesť k rozšíreniu zabíjania novorodencov, starých ľudí, ľudí s depresiou a mentálne postihnutých. Vyjadril sa tak minulý štvrtok súdny znalec pre Komisiu pre dôstojnú smrť, Quebeckého národného zhromaždenia.

Dr. François Primeau, profesor psychiatrie na Levalskej Univerzite a primár Geronto-psychiatrie v nemocnici Hôtel-Dieu de Lévis, sa pred komisiou vyjadril na margo skúsenosti z Holandska, že eutanáziu nebude možné udržať.

“S prihliadnutím na skúsenosť z Holandska, domnievať sa, že obmedzenia zabránia zneužitiu eutanázie je v najlepšom prípade naivné. V najhoršom je to viera v zázraky,” povedal Primeau komisii. Dodal, že “realita eutanázie v praxi vysoko prevyšuje limity ustanovené zákonom. V roku 2009, bolo v Holandsku zaznamenaných 2636 úmrtí eutanáziou, o 45% viac ako v roku 2003,” pokračuje. Do tohto súčtu sa však nepočíta 550 prípadov eutanázie bez povolenia, ani 400 prípadov asistovanej samovraždy, 20% prípadov eutanázie ktoré neboli nahlásené, ani dojčatá, ktoré zomreli.”

Primeau ďalej dodáva, že v Holandsku, “bola eutanázia vykonaná na mladistvých, mladších ako 12 rokov, na depresívnych pacientoch, na hendikepovaných novorodencoch a na pacientoch s mentálnou chorobou.” Tento vývoj Primeau nazýva veľmi znepokojujúcim.

Zakladajúc sčasti aj na vlastnej skúsenosti, Primeau tvrdí, že “pravé dôvody požiadania o eutanáziu sú depresia a demoralizácia. S týmito podnetmi sa dá zaobchádzať aj efektívnejšie. Eutanázia nie je odpoveďou na depresiu na konci života.” Poznamenal, že pri pacientoch trpiacich depresiami, štúdie naznačujú “medzi 4,1 a 5,29 krát väčšiu náchylnosť na požiadanie o eutanáziu” a že polovica z nich zmení názor do dvoch mesiacov.

Keď sa Primeaua pýtali na Kanadského aktivistu za asistovanú samovraždu, Ghislaina Leblonda, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou a svedčil pred nedávnom pred tou istou komisiou, odpovedal im: “Je zaujímavé, že vy hovoríte o konkrétnej osobe, ktorá je svojprávna, viditeľná a má vlastnú platformu. Ja hovorím, že existuje mnoho ľudí bez platformy, ľudia, ktorí sú v dlhodobej starostlivosti, ktorí majú kognitívne problémy.”

“Ľudia, ktorí sú za eutanáziu, nemajú na srdce monopol. Ja osobne som proti.  Myslím, že som sprevádzal mojich pacientov s empatiou 25 rokov a budem tak robiť až do konca. Pracujem so staršími ľuďmi vo všeobecnosti. Robím to úplne samozrejme.”