Jednoduchá Číňanka, ktorá zachraňuje deti zo smetiakov

2,567
Kultúra života

Lou Xiaoying, 88-ročná rodáčka z čínskej mestskej prefektúry Ťin-chua, strávila väčšinu života prehľadávaním smetných košov. Okrem smetí určených na recykláciu, zvyškov jedla i použitých šiat, ktoré jej stačili na skromné prežívanie, však medzi odpadkami často našla aj šokujúce prekvapenia – opustené deti. Plač novorodencov nenechal chudobnú ženu chladnou a aj napriek tomu, že sama nemala mnohokrát čo vložiť do úst, sa o všetky deti nájdené medzi odpadkami dokázala slušne postarať. Dnes sa po zlyhaní obličiek zotavuje v nemocnici a jej príbeh o záchrane tridsiatich detí opustených na špinavých uliciach pomaly križuje svet. 
 
„Celé to začalo keď som pri zbieraní odpadkov našla prvé dieťa – dievčatko – v roku 1972. Ležala opustená medzi odpadkami na ulici. Ak by som ju nezachránila a nezobrala so sebou, tak by zomrela,“ spomína Lou, ktorá sa o dievčatko starala spolu s manželom Li Zinom. „Sledovať, ako rastie a je stále silnejšia nám prinieslo toľko radosti, že sme si uvedomili, že skutočne zbožňujeme starostlivosť o deti. Zistila som, že ak máme dosť síl na to, aby sme zbierali odpadky, ako by sme nedokázali dať druhú šancu niečomu tak dôležitému ako ľudský život?“ pýta Lou, ktorá v priebehu 40 rokov zachránila 30 detí. 
 
 
So starostlivosťou o novorodencov „zabudnutých“ na uliciach dobrosrdečnej Číňanke pomáhala jej biologická dcéra Zhang Caiying, ktorá má dnes 49 rokov a manžel Li Zin, ktorý pred 17 rokmi zomrel. Spolu zachránili desiatky detí, z ktorých si štyri nechali a ďalším našli domovy u priateľov a blízkych, aby mohli začať nový život. 
 
 
Najmladšieho syna, ktorý má dnes sedem rokov, našla Lou ako 82-ročná.„Aj keď som už bola stará, nemohla som jednoducho odignorovať dieťa a nechať ho zomrieť medzi odpadkami. Vyzeral tak sladko a tak biedne, musela som ho zobrať so sebou,“ spomína Lou.„Zobrala som ho k nám domov – čo je veľmi malý jednoduchý dom na vidieku – a opatrovala ho, až kým nevyzdravel. Dnes je z neho šťastný a zdravý chlapec,“ uviedla Lou, ktorá chlapca pomenovala Zhang Qilin - zriedkavý a cenný.
 
Správy o skutkoch skromnej Číňanky boli donedávna známe len v miestnej komunite. „Zahanbuje vládu, školy a všetkých ľudí, ktorí len stoja a nič nerobia. Nemá žiadne peniaze ani moc, ale dokáže zachrániť deti pred smrťou a zlom. V miestnej komunite je veľmi rešpektovaná pre svoju prácu s opustenými deťmi. Robí, čo môže. Je našou miestnou hrdinkou. Nanešťastie je v Číne príliš veľa opustených detí, ktoré nemajú žiadnu nádej na prežitie,“myslí si jeden z obyvateľov východnej provincie Če-ťiang. 
 
Lou si zložitú situáciu v krajine s politikou jedného dieťaťa síce uvedomuje, no pre ľudí schopných takýchto činov nemá porozumenie. „Tieto deti potrebujú lásku a starostlivosť. Sú to všetko cenné ľudské životy. Nechápem, ako ľudia môžu nechať také zraniteľné deti na uliciach,“ dodala Lou, ktorej odhodlanie inšpiruje celý svet.
 
www.dailymail.co.uk