Lengvarský usmernenie zruší, ubezpečil Záborskú premiér Heger

544
Kultúra života

„Muž sa matkou stať nemôže. Naše matriky nevedia zapísať ,matrikového‘ muža ako matku dieťaťa,“ vraví poslanec KÚ Richard Vašečka.

Ministerstvo zdravotníctva má zrušiť svoje odborné usmernenie týkajúce sa zmeny pohlavia. Žiadajú to poslanci parlamentu z klubu OĽaNO Anna Záborská a Richard Vašečka z mimoparlamentnej Kresťanskej únie. Premiér Eduard Heger ich podľa Záborskej ubezpečil, že usmernenie minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský urýchlene zruší.

„Je to jediná cesta, ak chceme zachovať význam pojmov muža, ženy a rodiny tak, ako ich určuje ústava a zákon o rodine,“ povedala Záborská, ktorá je aj splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Zrušenie usmernenia považuje za jedinú cestu, ak sa má zachovať význam pojmov muž, žena a rodina tak, ako ich určuje Ústava SR a zákon o rodine. Kresťanská únia je podľa svojho stanoviska rozčarovaná z postupu ministerstva, chýba jej transparentná politická diskusia.

„Nie je prípustné, aby podzákonná norma, ktorou bolo aj predmetné usmernenie, neprešla riadnym transparentným medzirezortným pripomienkovým konaním a v praxi menila základné nastavenie právneho poriadku. Ten stojí na rozdelení obyvateľstva na mužov a ženy s jasne určenými biologickými danosťami. Muž sa matkou stať nemôže. Naše matriky nevedia zapísať ,matrikového‘ muža ako matku dieťaťa,“ dodal Vašečka.

Ministerstvo pripravilo usmernenie v spolupráci s odbornou spoločnosťou. Podľa prezidentky Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíry Izákovej má slúžiť najmä na odstránenie právnej neistoty lekárov i pacientov.

Nové usmernenie podľa iniciatívy Inakosť zjednoduší proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Usmernenie víta aj Amnesty International Slovensko, jeho prijatie považuje za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí.

Zmenu, naopak, kritizuje mimoparlamentné KDH, ktoré žiada úpravu