Arcibiskup Ján Babjak SJ sa zriekol arcibiskupského úradu

365
AltKAT

Pápež František prijal zrieknutie sa úradu slovenského arcibiskupa gréckokatolíckej cirkvi, Jána Babjaka SJ. Správu priniesla TK KBS. Jezuita, mons. Babjak riadil Prešovskú archieparchiu od roku 2008. V januári toho roku ho do funkcie menoval pápež Benedikt XVI. Pápež František tiež na uvoľnené miesto menoval za administrátora sede vacante bratislavského vladyku Petra Rusnáka.

***

VYHLÁSENIE ARCIBISKUPA JÁNA BABJAKA SJ K ZRIEKNUTIU SA ÚRADU

„Milí spolubratia v biskupskej, kňazskej, rehoľnej a diakonskej službe, drahí veriaci Gréckokatolíckej cirkvi, bratia a sestry!

Po mnohých rokoch neúnavnej služby pre našu Gréckokatolícku cirkev sui iuris na Slovensku v službe jej prvého arcibiskupa metropolitu, po modlitbách a duchovnom rozlišovaní som 24. februára tohto roku požiadal Svätého Otca Františka o uvoľnenie z pastoračnej starostlivosti o Prešovskú archieparchiu a celú Gréckokatolícku metropolitnú cirkev sui iuris na Slovensku, ešte pred dovŕšením kánonického veku.

Odchádzam kvôli pokoju a pre dobro Cirkvi, biskupov, kňazov a veriacich.

Ďakujem Pánu Bohu za všetky jeho dary a milosti, ktorými ma napĺňal a posilňoval počas kňazskej, rehoľnej a biskupskej služby pre našu Gréckokatolícku cirkev. Ďakujem za všetky krásne diela, ktoré Boh počas týchto rokov mojej horlivej služby doprial Božiemu ľudu v našej cirkvi.

Ďakujem za obetavú službu kňazom a veriacim za aktívny kresťanský život a spoluúčasť na živote našej cirkvi.

Ak som počas mojej aktívnej služby nebol voči niekomu dostatočne vnímavý a nenaplnil jeho očakávania, je mi to ľúto a prosím o odpustenie. Pracoval som v zápale a nikdy mi nešlo o nič iné, iba o dobro našej Gréckokatolíckej cirkvi. Aj ja odpúšťam každému.

Naďalej budem spojený v modlitbách s biskupmi, kňazmi, rehoľníkmi, diakonmi i veriacimi Prešovskej archieparchie, ktorá zostáva hlboko zakotvená v mojom srdci. Tiež zostávam spojený s celou Gréckokatolíckou metropolitnou cirkvou sui iuris na Slovensku, ktorej žičím aj naďalej rast, rozkvet, hojné Božie požehnanie a ochranu Presvätej Bohorodičky.

Vám všetkým ďakujem za modlitby.

Christos voskrese!“