Naša – údajne „konzervatívna“ – vláda, prijala usmernenie uľahčujúce zmenu pohlavia

168
Kultúra smrti

Napriek dvojročnej skúsenosti slovenských voličov s neustálym potvrdzovaním ideologickej dvojtvárnosti a falošnosti súčasnej vlády, sa ešte stále nájdu nevinné duše, ktoré ju považujú za „konzervatívnu“. Vláda, ktorá sa pred voľbami v snahe získať kresťanských voličov, metala na predvolebných mítingoch v pseudokresťanských charizmatických kŕčoch, už potopila všetko čo sa týkalo ochrany nenarodených detí a pripravila veriacim (spolu s ich pastiermi) dvojročnicu budovania kresťanských sviatkov bez omší.

To však slovenským „konzervatívcom“, z niektorých „konzervatívnych“ médií stále nestačí a naďalej hovoria o tejto vláde ako o doposiaľ „najkresťanskejšej a najkonzervatívnejšej“ v dejinách po roku 1989.

Od včera má táto „najkonzervatívnejšia“ vláda na svojom konte ďalšiu ukážku svojej kultúrnej „tradičnosti“ – Ministerstvo zdravotníctva SR definitívne schválilo, podpisom ministra Lengvarského, nové odborné usmernenie, ktoré uľahčuje zmeny pohlavia. Pokiaľ niekto očakával k danej téme širokú spoločenskú diskusiu, či dokonca stopnutie návrhu usmernenia zo strany našich neohrozených „posledných križiakov“, dokázal tým len vlastnú nepoučiteľnosť.

Podľa nových pravidiel bude na úradnú zmenu pohlavia stačiť jeden rok života v niektorom preferovanom rode a hormonálna liečba. Doteraz bolo nutné odstránenie pôvodných pohlavných orgánov, ktoré zástancovia transrodovosti nazývali „kastráciou“.

Iniciatíva Inakosť privítala toto „konzervatívne“ rozhodnutie ministra Lengvarského, inak neohrozeného bojovníka s covidom, s nadšením a na svojej stránke s titulkom: Ministerstvo zdravotníctva prijalo prelomové usmernenie k právnej zmene pohlavia. Zdá sa, že nám tu na Slovensku, podľa anglosaského vzoru, začínajú vznikať gay-konzervatívci, pretože LGBT minorita chváli strašne „konzervatívnu“ vládu a zrejme teda, podľa všetkého, tiež inklinuje ku konzervativizmu.

Nové ministerské usmernenie sa začalo rodiť už počas minulej vlády, ktorej predstavitelia sa momentálne tvária, akoby v minulosti nemali s LGBT propagandou a nanucovaním tejto ideológie Európskou úniou na Slovensku nič spoločné. Stačí si však spomenúť na štedrú dotáciu vlády Petra Pellegriniho na túto propagandu, tesne pred ukončením ich vládnutia. Už počas minulej vlády, na základe viacerých podnetov Výboru pre práva LGBTI osôb, verejnej ochrankyne práv a odbornej obce zriadilo Ministerstvo zdravotníctva SR pracovnú skupinu, ktorá v apríli 2019 sfinalizovala dokument s názvom Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky na zjednotenie medicínskych postupov pri vydávaní lekárskeho posudku pri zmene pohlavia. Skupinu odborníkov a odborníčok z rôznych medicínskych oblastí koordinovala MUDr. Barbora Vašečková, PhD. a jediným zástupcom občianskeho sektora v nej bol Christián Havlíček z Iniciatívy Inakosť.

Neskôr síce prišiel malý problém – MUDr. Peter Šomšák, ktorý bol riaditeľom Sekcie duševného zdravia Ministerstva zdravotníctva SR a ktorý so svojím tímom začal aktívne pracovať na reforme psychiatrickej starostlivosti na Slovensku, 7. septembra 2020 dokument odmietol prijať (ako v danom čase uviedol Denník N). Uvedený problém sa však evidentne podarilo čoskoro vyriešiť. Riešením bolo vyhodenie MUDr. Petra Šomšáka1 z funkcie s tým, ako vyhodený uviedol, že podľa štátneho tajomníka Kamila Száza „robí ministerstvu zlé meno“ a že Slovenská psychiatrická spoločnosť s ním odmieta pracovať.

MUDr. Šomšák ďalej uvádzal: „Povedal som mu, že by som chcel dokončiť ešte nejaké projekty. On na to, že to sa už bude diať v ich réžiiOpýtal som sa, že čo s odborom, on že prejde od zajtra pod odbor zdravotnej starostlivosti. Čiže buď zanikne a len referenti prejdú pod odbor zdravotnej starostlivosti, alebo z odboru duševného zdravia urobia oddelenie, ktoré však neviem kto bude viesť.“ Aj tak sa dajú „konzervatívne“ riešiť problémy s tými, ktorí nechápu pokrok. Ministrom bol vtedy nesmierne „konzervatívny“ a „kresťanský“ Marek Krajčí, ktorý v minulosti zažil aj protestantské „vanutie Ducha Svätého“ v stodole.

Koncom marca 2021, na Medzinárodný deň viditeľnosti transrodových ľudí, vyzvali rôzne slovenské sexuologické a psychiatrické spoločnosti ministerstvo opätovne na prijatie usmernenia, pretože súčasný stav údajne ohrozoval poskytovanie zdravotnej starostlivosti transrodovým ľuďom. Na urgentné riešenie situácie vyzvala v decembri 2021 ministerstvo aj komisárka pre ľudí so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Výsledok sa dostavil a teraz už máme zmeny pohlavia uľahčené. Konečná stanica to však určite nebude. Veď kedysi boli časy, v ktorých sa vôbec nejaká zmena pohlavia nepripúšťala. A aký kus cesty sme už na našom „ťapákovskom“ a zápecníckom Slovensku v tomto smere vykonali.

K transgenderovému raju, aký majú na Západe, máme však ešte stále ďaleko. Avšak nevešajme hlavu. Ešte zo dve „konzervatívne“ vlády a snáď budeme mať aj transrodovú prezidentku.