V kóme zažil Boží dotyk. Príbeh otca Stua prichádza do kín

388
AltKAT

V amerických kinách bude mať tento týždeň premiéru film s kresťanským posolstvom Otec Stu – v hlavnej úlohe s hviezdnym Markom Wahlbergom. S postavou výtržníka a budúceho kňaza má veľa spoločného.

Po búrlivej mladosti na hrane zákona obaja prešli cestou konverzie a objavili Boží plán pre svoj život.

Príbeh bývalého boxera, agnostika a „antikresťana“, ktorý po nehode na motorke zostal v kóme a zažil nadprirodzené stretnutie s Bohom, Marka Wahlberga zasiahol natoľko, že sa ho rozhodol natočiť na vlastnú päsť.

Adept na Oscara, ktorý sa dlhodobo drží v prvej trojke najlepšie platených hercov planéty, považuje myšlienku natočiť film o otcovi Stuartovi Longovi za svoje povolanie.

V relácii The World Over z dielne televízie EWTN nedávno povedal, že s úlohou otca Stua sa stotožňuje viac ako s ktoroukoľvek inou.

„Keď som začal počúvať tento príbeh, uvedomil som si, že sa nič nedeje len tak. Vždy som rozmýšľal, ako splatím všetko požehnanie, ktoré som dostal. Boh u mňa zasial semienko, nechal ho vyklíčiť a potom ma použil na to, aby som pokračoval v šírení jeho slova,“ hovorí o začiatkoch filmu.

 

Úprimnosť za každých okolností

To, čo Walberga presvedčilo, aby dostal Longovo svedectvo na plátno, bola jeho stopercentná, hoci niekedy až drsná úprimnosť za každých okolností. V rozhovore spomína historku z posledných rokov života, keď otec Stu býval v zariadení pre dlhodobú starostlivosť.

Už počas štúdia v seminári mu objavili nádor a diagnostikovali nevyliečiteľný zápalový stav vo svaloch (myozitída inklúznych teliesok), v dôsledku ktorého mu postupne ochabovali svaly. 

„Pred izbou čakal obrovský rad ľudí, ktorí sa s ním chceli rozprávať. Stu bol veľmi hrdý človek, chcel sa o seba starať sám, aj keď sa jeho choroba zhoršila. Práve sa snažil umyť si tvár v umývadle a vtom do jeho izby vtrhla žena, ktorá sa predbehla. Patrila k hlavným prispievateľom na cirkev, takže mala pocit, že má právo rozprávať sa s ním kedykoľvek. Posťažovala sa mu, že jej niekto rozbil okno na aute a ukradol počítač,“ opisuje Wahlberg s úsmevom.

Kňaz, ktorý bol známy tým, že si nedával servítku pred ústa, sa na ňu pozrel a úprimne odpovedal: „Dobre, asi ste si to zaslúžili. Tí zlodeji to asi potrebovali viac ako vy. Teraz mi dajte ešte nejaké peniaze pre cirkev a vypadnite. Mám tu ľudí, s ktorými sa naozaj treba rozprávať,“ zjemnil Wahlberg slová kňaza, ktorý nemal práve najvyberanejší slovník.

Oficiálny trailer k filmu Otec Stu.

Drsný a niekedy až vulgárny kňazov tón má dodať príbehu autentickosť, čo Wahlberg obhajuje tým, že film nie je určený výlučne katolíkom a zbožným ľuďom, ale všetkým, ktorí hľadajú v živote niečo viac.

„Mal som pocit, že je to príbeh a posolstvo, ktoré potrebuje počuť každý. Chcel som ho dostať von a povzbudiť ďalších ľudí, aby našli svoju vlastnú vieru, zmysel svojho života, a priviesť aj laxných katolíkov späť do kostola.“

O námet na film sa nebili žiadne veľké spoločnosti a pre rôzne komplikácie sa príprava natiahla na šesť rokov. Samotné nakrúcanie však trvalo iba 30 dní. Najväčší problém bolo zohnať dobrého scenáristu. Žiadny z napísaných scenárov nebol pre tvorcov dosť pútavý, a tak začali pochybovať, či bolo nakrúcanie filmu naozaj Božím plánom.

„Modlil som sa za to každý deň. Požiadal som o príhovor Pannu Máriu aj otca Stua. Povedal som si: Musím to urobiť. Toto je moje poslanie. Existuje veľmi konkrétny dôvod, prečo som bol povolaný spraviť to,“ spomína herec. 

O pomoc napokon požiadal Mela Gibsona, ktorý natočil a sám financoval najúspešnejší kresťanský film všetkých čias Umučenie Krista. Do nápadu sa pustili spoločne a scenár, ktorý pre nich napísala Gibsonova partnerka Rosalind Rossová, ich zaujal natoľko, že jej zverili aj režisérsku úlohu.

Gibson k filmu prispel aj herecky a stvárnil postavu kňazovho otca. 

Utrpenie otca Stua priblížilo k Bohu

To, čo je na príbehu Stuarta Longa skutočne výnimočné, nie je ani tak mystický zážitok v stave bezvedomia, ale to, ako dokázal prijať utrpenie a chorobu, ktorú mu zistili počas štúdia v seminári. Kňazskú vysviacku prijal v roku 2007 a zomrel o sedem rokov neskôr.

„Zatiaľ čo fyzických síl mu ubúdalo, duchovných pribúdalo. Ľudia si to uvedomovali a spoznávali v tom pravdu. Vôbec to nebolo len naoko, on bol rád, že sa mu to stalo. Umožnilo mu to priblížiť sa k Bohu prostredníctvom utrpenia. Dostal možnosť podeliť sa o to s ostatnými ľuďmi veľmi úprimným spôsobom,“ vysvetľuje Wahlberg.

Na otázku, ako sa dokázal stotožniť s hereckou úlohou človeka, ktorému ochabujú svaly a podlieha chorobe, odpovedal, že to je preňho citlivá téma, pretože aj jeho otec mal rakovinu a po mŕtvici zostal na vozíku. 

„Môj otec bol najsilnejší chlap, akého som kedy videl. A zrazu sa ocitol na vozíku, nemohol chodiť a my sme sa o neho museli starať. Neskôr žil aj v zariadení pre dlhodobú starostlivosť, takže som to chápal.“


Diskusia Marka Wahlberga, Mela Gibsona a Rosalindy Rossovej s moderátorom EWTN Raymondom Arroyom.

Ďalšou bolestnou skúsenosťou, ktorá Walberga nechcene pripravila na hereckú úlohu, bola smrť jeho matky počas nakrúcania. Ako v rozhovore povedal, snažil sa chodiť do kostola a nejako bolesť stráviť, ale všetky emócie z neho vyšli von, až keď mal zahrať scénu v kostole, v ktorej sa postava Stuarta plazí pred bohostánkom a kladie Bohu zúfalú otázku: „Prečo?“

„Dali sme to na prvýkrát, trvalo to asi 15 minút a vtedy všetko zo mňa jednoducho vyšlo von. Nikdy som neštudoval herectvo, no vďaka všetkým svojim skúsenostiam z reálneho života mám ako herec výhodu, že môžem hrať postavy, ktoré by som mal hrať.“

Obaja pochádzali z rozpadnutých rodín

Príbeh otca Stua je v skutočnosti príbehom rozvrátenej rodiny, ktorá trpí pre náhlu smrť staršieho syna. Zázrak spočíva v tom, že syn Stuart, ktorý si prebíja cestu od vyvrheľa ku kňazstvu, rozpadnutú rodinu opäť spojí a privedie rodičov k Bohu. 

„Jeho vrcholným úspechom, ak to tak môžem povedať, bolo, že sa zúčastnil na krste svojich rodičov. Vtedy bol už chorý, priviezli ho na posteli na kolieskach, ale bol tam,“ uviedol Wahlberg.

Mark Wahlberg. Zdroj: Wikipedia

Ani herec nevyrastal v ideálnom rodinnom prostredí. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal jedenásť rokov. Ako najmladšie z deviatich detí musel bojovať o pozornosť rodičov, ktorí sa snažili uživiť rodinu niekoľkými zamestnaniami. Mama pracovala ako zdravotná sestra a z otca, ktorý bol vodič kamióna, sa nakoniec stal alkoholik. 

„Po rozvode som bol zničený. Stále som pendloval medzi maminým a otcovým domom. Bolo to ťažké obdobie. V tom čase som nebol vodca, ale nasledovník. Vzhliadal som k nesprávnym ľuďom a ľahko som sa nimi nechal ovplyvniť,“ narážal Mark na svoju výtržnícku mladosť na predmestí Bostonu.

Do problémov so zákonom sa dostal, keď v trinástich rokoch začal brať tvrdé drogy a stal sa závislým. Ako pätnásťročný spolu s kamarátmi napadol tri černošské deti a hádzal do nich kamene. 

Za mreže sa dostal o dva roky neskôr, keď zdrogovaný zaútočil na dvoch Američanov vietnamského pôvodu. Počas útoku na nich pokrikoval rasistické nadávky a jedného z nich dobil drevenou palicou do bezvedomia, za čo bol obvinený z pokusu o vraždu. Odsúdili ho na dva roky väzenia, no z trestu si odsedel iba 45 dní.

Za obrátenie vďačí kňazovi

Jediným oporným bodom v jeho živote bol miestny farár Jim Flavin, ktorý mladíkovi ukázal cestu von z rebélie. „Často sa chodil prechádzať v skorých ranných hodinách. Bol prekvapený, že sa trinásťročné deti o druhej hodine ráno poflakujú na ulici a na rohu pijú pivo. Ale on, namiesto toho, aby nás vyhrešil a poslal domov, dal si pivo a rozprával sa s nami,“ opisuje svoje prvé stretnutie s miestnym kňazom, ktorý sa mu stal životným priateľom.

Zlom nastal, keď sa sedemnásťročný Wahlberg dostal do väzenia a ani jeden z jeho kamarátov z partie ho nenavštívil. „Otec Flavin tam bol. Bol tam, keď som išiel na súd. Bol tam, keď ma zavreli. Bol tam, keď som sa vrátil domov. A je v mojom živote dodnes,“ povedal o kňazovi, s ktorým nový film konzultoval.

Hoci sa Mark Wahlberg dnes netají tým, že katolícka viera je najdôležitejším aspektom jeho života, počas svojej kariéry stvárnil viaceré kontroverzné postavy.

Prvý z úspešných filmov, ktorý ho preslávil, bola snímka Hriešne noci, kde si zahral pornoherca. Aj dve časti komédie Macík, v ktorej stvárnil najlepšieho priateľa plyšového medveďa, sú plné vulgarizmov a dvojzmyslov. Za túto postavu sa dokonca ospravedlnil pápežovi Františkovi, keď v roku 2015 moderoval Svetové stretnutie rodín vo Filadelfii.

Mark Wahlberg kvôli postave výrazne pribral. Zdroj: Instagram Mark Wahlberg

Medzi jeho najúspešnejšie filmy patria Basketbalistov denník, Traja králi, Veľký záťah, Lúpež po taliansky a Skrytá identita, vyslúžil si aj nomináciu na Oscara a Zlatý glóbus.

Päťdesiatročný herec, ktorý je známy svojou vášňou k posilňovaniu, svedčí o viere aj 17 miliónom fanúšikov na sociálnych sieťach. V roku 2017, keď sa pripravoval na film Míľa 22, zavesil na Instagram svoj denný časový harmonogram. Údajne vstáva o pol tretej ráno a prvou vecou, ktorú urobí, je modlitba. Potom nasleduje tréning.

Zaujímavosťou je, že kvôli aktuálnej snímke sa vzdal posilňovacích tréningov a vyšportovanej postavy. Ako povedal vo videu na Instagrame, kvôli stvárneniu otca Stua pribral za tri týždne 15 až 20 kíl.

„Chodím každý deň do kostola, rád takto začínam deň. Nie vždy idem na svätú omšu, ale strávim tam pätnásť-dvadsať minút v modlitbe. Vďaka tomu sa viem sústrediť na to, čo je dôležité a čoho sa mám strániť,“ povedal Wahlberg pre britské noviny Catholic Herald. Dodal tiež, že chce napraviť svoje chyby a odčiniť bolesť, ktorú ľuďom spôsobil.