Používanie písmena „Z“ bude v Nemecku trestné: je to podporovanie vojnovej agresie

72
AltKAT

Niektoré spolkové krajiny v Nemecku oznámili, že verejné používanie písmena „Z“, ktorým označuje svoje vozidlá časť ruských inváznych vojsk na Ukrajine, bude považované za podporu Ruska a bude trestné. V pondelok to oznámila šéfka rezortu vnútra krajinskej vlády hlavného mesta Berlín Iris Sprangerová a správu ďalej šírila agentúra DPA.

Pohon na písmená abecedy bude zrejme ďalšou zo zábaviek európskych liberálov a bojovníkov za pokrokovejšiu kaviareň. Problém totiž je, že ruské vozidlá na Ukrajine používajú na svoje označenie aj ďalšie písmená abecedy: „V“, „O“, „X“ či „A“. Pokiaľ by tento zoznam ešte rozšírili, tak by zrejme hrozil zákaz celej latinskej abecedy.

V pokrokových kruhoch sa o písmene „Z“ už niekoľko týždňov hovorí ako o novej svastike a osvietení karikaturisti už vyplytvali vedrá svojho talentu, aby ho zakomponovali do svojich neohrozených satirických obrázkov. Dávajú ho v karikatúrach, pripomínajúcich svojou prvoplánovosťou a propagandistickou servilnosťou 50. roky 20. storočia, na hrude rôznym „dezolátom“ a nezaočkovaným extrémistom, politickým „populistom“, či samotnému Putlerovi a jeho spojencom. Veľmi vydarená bola aj „nacifikácia“ emblému spoločnosti Nestlé, ktorá sa nerozhodla odísť z ruského trhu okamžite. Vtáčia mamička (otecko, alebo transrodový spevavec?) vyfasovala na krídlo nacistickú pásku s písmenom „Z“.

Ako to však zariadia u nás s vratnými plastovými fľašami, ktoré všetky obsahujú tento „symbol zla“, to netušíme. Na jednej strane posvätná vec boja za klímu, v podobe vratných fliaš a na strane druhej posvätná povinnosť nenávidieť Putlera a písmeno „Z“. Ťažká to dilema…

A nepochybne aj v Nemecku, kde používajú už vyše tisíc rokov latinskú abecedu. Avšak povinnosť volá, a preto v piatok spolkové krajiny Bavorsko a Dolné Sasko oznámili, že budú použitie písmena „Z“ kriminalizovať. V meste Stuttgart a v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa miestni zákonodarcovia prikláňajú k zákazu jeho používania. Dokonca už odhalili ruskú inšpiráciu talianskym hnutím Benita Mussoliniho:

Symbol fašizmu (ruského prezidenta Vladimíra) Putina v podobe písmena „Z“ by mali zakázať v celom Nemecku,“ vyhlásil totiž minister pre utečencov v Severnom Porýní-Vestfálsku Joachim Stamp.

Iris Sprangerová v rozhovore pre denník Tagesspiegel odkázala na článok 140 Trestného zákona, ktorý hovorí o trestnej zodpovednosti za schvaľovanie určitých trestných činov. Za jeho porušenie môže hroziť pokuta alebo trest odňatia slobody až na tri roky.

Čo bude nasledovať ďalej? Ťažko povedať. Už je zakázaný Čajkovskij aj Dostojevskij, literárni kritici hromadne referujú, že je im pri pohľade na ruskú literatúru v ich knižnici nanič, svoje dostal aj Gagarin, liberál Čechov a čoskoro dôjde pravdepodobne aj na Vlka a zajaca či Mrázika. Weby sú zablokované, mladí euro-komsomolci zmobilizovaní, tak by snáď mohli začať chodiť po domoch a kontrolovať, či sa tam nenachádzajú nejaké ruské predmety. Prípadne CD nosiče americkej skupiny ZZ Top.