Ježiš, aký tu ešte nebol. Už ste videli seriál The Chosen?

438
Kultúra života

Ak by ste boli hlboko veriaci režisér, trúfli by ste si nakrútiť film o Ježišovi Kristovi? Dallas Jenkins, aj napriek skúsenostiam vo filmovom biznise, o ničom takom neuvažoval. Chcel len na Vianoce pripraviť krátky, milý film pre spoločenstvo, ktoré navštevuje. Jeden z jeho priateľov však snímku poslal producentom a odvtedy (2017) poznáme seriálový bestseller The Chosen.

The Chosen je prvý televízny seriál o Ježišovi Kristovi financovaný z darov dobrovoľníkov z celého sveta. Do tejto chvíle už vyzbierali prostriedky v hodnote takmer 40 miliónov dolárov, čo je rekord v rámci crowdfoundingových (tzv. mikropríspevkových) zbierok. Prvú sériu podporilo približne 75 000 ľudí, druhú už 125 000 a tretiu vyše 300 000 darcov, pričom sa plánuje až osem sérií. O nečakaný úspech na celom svete sa postaral nielen charizmatický herec v hlavnej úlohe, sympatické vedľajšie postavy, ale aj uveriteľné exteriéry a kvalitne prepracovaný scenár.

Žiadne umelecké dielo však nemôže nahradiť skutočné Sv. písmo a naše hlboké a osobné rozjímanie nad ním, pripomínajú filmári s tým, že si dali naozaj záležať na tom, aby verne zachovali biblické posolstvo. Radi však v rámci scenára popustili uzdu fantázii. Dokazuje to napríklad aj scéna so Samaritánkou, ktorá sa s Ježišom stretáva pri studni:

Prišiel som iba preto, aby som ťa stretol,“ hovorí jej Vykupiteľ. „Snáď si nemyslíš, že je to náhoda, že som tu takto uprostred dňa?“ „Tak ty si naozaj Kristus? Idem a poviem to všetkým,“ hovorí nadšene žena. „S tým som počítal,“ smeje sa Ježiš. Zaujímavé však je, že nám občas vôbec nie je jasné, či je ústredným hrdinom naozaj on. Pozeráme sa naňho totiž očami a príbehmi ľudí okolo neho.

Zdroj: press the chosen tv

Herec v hlavnej úlohe konvertoval na katolicizmus

Americký herec Jonathan Roumie, vďaka ktorému vidíme na obrazovke Ježiša úplne iného, než ako sme boli zvyknutí z predchádzajúcich filmových počinov, je presvedčený katolík a svojej viere robí veľkú osvetu aj na sociálnych sieťach. Jeho Ježiš je na hony vzdialený od nežného mladíka zo svätých obrázkov. Vidíme, že je to On, ktorý raz „ponesie naše choroby a obťažia ho naše bolesti“. Kým sa tak však stane, Roumieho Mesiáš sa raduje s radujúcimi, plače s plačúcimi, tancuje na svadbe a udivuje zmyslom pre humor. Takého Ježiša sme tu ešte nemali a to je zrejme dôvod, prečo oslovil nielen veriacich, ale aj neveriacich. Seriál má na známom portáli IMDb zameranom na hodnotenie filmových počinov rating 9,6 z 10 bodov a z viac ako 3 400 recenzií je len 13 kritických.

Ako sa to vlastne mohlo podariť režisérovi, ktorý je protestant, Ježišovi katolíkovi a ostatným hercom rôznych národností a vierovyznaní? Jednou z možných odpovedí na túto otázku môže byť aj to, že konzultácie počas nakrúcania poskytujú filmárom vždy naraz rabín a dvaja teológovia – jeden katolícky a jeden evanjelický. Predtým, než pristúpia k práci na scenári, sa spoločne modlia. Charaktery a vykreslenia hercov vo vedľajších postavách sa vyhýbajú zaužívaným stereotypom. Peter, Skala, sa topí v dlhoch a šokuje nás pouličnou bitkou. Mýtnik Matúš trpí neurózami. Mária Magdaléna je aj napriek svojej povesti jemná a hĺbavá žena. A je jasné, že nikto z týchto ľudí si Mesiáša nepredstavoval tak, ako ho stvárňuje Roumie.

Predtým, než sa herec dostal k tejto úlohe, sa mu v kariére veľmi nedarilo, ale vďaka Božej milosti zažil v dospelosti hlboké obrátenie. O pár mesiacov prišla aj ponuka na účinkovanie v seriáli The Chosen„Stále ma udivuje, ako sa takému nedokonalému a hriešnemu tvorovi ako som ja podarilo dostať túto príležitosť. V hereckej kariére som mal dlho problémy a boli aj momenty, kedy som pochyboval o Bohu a pýtal som sa, prečo ma necháva prežiť také náročné obdobie. Ale ukázalo sa, že aj keď mne to zmysel nedávalo, Boží plán bol veľkolepý,“ hovorí herec v jednom z rozhovorov. Jedna z pochvalných recenzií tvrdí, že jeho spôsob hrania Ježiša Krista vyvoláva v ľuďoch túžbu po stretnutí a vzťahu s takýmto Bohom. „Taký vzťah potom chcem viac ako čokoľvek ostatné,“ hovorí jeden z fanúšikov seriálu.

1. a 2. sériu seriálu The Chosen si môžete, zadarmo, pozrieť tu: https://studios.vidangel.com/the-chosen

Zaujímavosti:

Seriál je zadarmo dostupný cez aplikáciu v mobile s prenosom obrazu na smart tv. Pozrieť si ho však môžete aj na Youtube a Facebooku. K dispozícii sú tak slovenské ako aj české titulky.

Hlavná postava, Jonathan Roumie, je synom Egypťana a Írky, bol pokrstený v gréckokatolíckej ortodoxnej cirkvi, neskôr konvertoval na katolicizmus. Slúži ako mimoriadny rozdávateľ Eucharistie.

Keď mal Roumie asi desať rokov, videl v televízii seriál o Ježišovi. Scénu z Golgoty prežil s takým pohnutím, že si vyrobil vlastný kríž a sám pre seba si zahral túto scénu vrátane pribíjania klincov.

Herec sa zvykne na internete modlievať naživo ruženec a kto chce, môže sa k nemu pripojiť. Nedávno sa modlil neskoro v noci a aj tak sa pripojilo 10 000 ľudí.

Nakrúcalo sa v Texase a počas filmovania scén z „Jeruzalema“ sa štáb presunul do Utahu, kde im ateliéry (vraj po prvýkrát v histórii) zapožičali mormóni.

Počas nakrúcania scény kázania na hore si zahrali komparz finanční podporovatelia seriálu z celého sveta. Prišlo ich 3 000.