vandalism

Satanistické nápisy a vulgárne obrázky na súsoší Sv. Rodiny; vandali sú zatknutí

356
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Keď sa v katolíckom kostole Sv. Rodiny v Jacksonville na Floride dozvedeli, že boli uväznení traja ľudia pre podozrenie z vandalizmu, ktorého sa dopustili na sochách v kostole, kde zohavili a počarbali sochy Sv. Rodiny, ich prvou reakciou bola výzva aby sa za nich modlili. 

Traja podozriví boli zadržaní 5. marca za hanlivé nápisy "hail satan" a iné vulgárne obrázky na skupine troch sôch, znázorňujúcich Svätú rodinu, ktoré sú umiestnené pred kostolom. Objavili sa 23. februára. Freeman Yardley (24), Promise Yardley (18) a Blessing Yardley (22) boli obvinení z trestného činu vandalizmu, ktorého sa dopustili na kostole/inom bohoslužobnom mieste, a ktorý sa trestá odňatím slobody až do výšky 5 rokov. Zatiaľ nie je jasné, či sú títo podozriví v príbuzenskom vzťahu. 

Na mramorových sochách Prebl. Panny Márie, dieťaťa Ježiša a sv. Jozefa, sa objavili vulgárne nápisy a satanistické vyobrazenia, všetko čiernou farbou. Bezpečnostná kamera ukázala na zázname troch ľudí, z ktorých dvaja čarbali po sochách; video si môžete pozrieť tu and tu. Traja vandali sa k činu priznali, no polícia neposkytla informácie o tom, čo hovorili pred svojím zatknutím. Majiteľ pozemku, na ktorom stojí dotyčný kostol zalarmoval políciu, keď 5. marca uvidel ako dve ženy, zodpovedajúce popisu hľadaných osôb vchádzajú do neďalekej bytovky. Polícia identifikovala podozrivé Blessing Yardley a Promise Yardley a po ich vypočúvaní ich zatkla. Freeman Yardley bol zatknutý na pracovisku. Zatiaľ sú zadržaní v nápravnom zariadení v Jacksonville, s návrhom na kauciu vo výške $15.003. Ich prípad sa má prejednávať 29. marca 2022. 

Sochy sú už obnovené. Otec David Keegan, farár z kostola Sv. rodiny ďakuje: "Vďaka úžasnej práci majstra Angel Corrales a našich ľudí sú sochy čisté a vyzerajú lepšie než kedykoľvek predtým!" Corrales, ktorého najali na zreštaurovanie sôch na fb uviedol, že bol poctený, že mohol robiť takúto prácu: "Ďakujem, že ste mi natoľko dôverovali, že ste mi zverili takú nádhernú prácu."