Rosary

Kanadský ružencový sprievod proti kovidovej tyranii

202
Milko Kostovič
Kultúra života

Kanadská katolícka skupina nabáda ľudí, aby sa modlili ruženec za boj proti kovidovej tyranii. Aidan O'Connor z redakcie Church Militant nám porozprával o ružencovom zhromaždení, ktoré sa uskutoční v hlavnom meste Kanady.

Len pred niekoľkými týždňami sa pohľady mnohých ľudí upriamili na masívny, niekoľko týždňov trvajúci protest kamionistov v Ottawe.

Toto hnutie inšpirovalo katolícke úsilie. Katolícka skupina laikov, Komunita svätej Johanky z Arku, ohlasuje Veľký kanadský ružencový konvoj. Modlitebné zhromaždenie je naplánované na 19. marca, na slávnosť svätého Jozefa, ktorý je zároveň patrónom Kanady.

Napriek nedávnym obvineniam z policajnej brutality v Ottawe si organizátor zhromaždenia John Pacheco nemyslí, že by bezpečnosť bola problém.

John Pacheco: "Nerobíme nič nezákonné. Len uplatňujeme naše ústavné právo na slobodu zhromažďovania, takže dúfam, že nebudeme mať problémy."

Kanadskí biskupi, ako hovorí, nestáli na strane občanov. Namiesto toho podporujú represívne kroky vlády.

Pacheco: "Postavili sa na jednu stranu – mnohí z nich povzbudzovali ľudí, aby sa dali zaočkovať, hoci na to nemajú kompetencie ani oprávnenie. Má ísť totiž o obozretné rozhodnutie jednotlivých Katolíkov. Ale toto tzv. nabádanie sa môže zmeniť na obťažovanie."

Pacheco prirovnáva reakciu biskupov k zdravotnému kultu, ktorý prenikol do Kanadskej cirkvi. 

Pacheco: "Rúška a vakcíny predstavujú sviatosti a vôbec si nemyslím, že by som preháňal. Tam, kde máme sviatosti a sviatosti na zjednotenie Kristovho Tela, máme masky a vakcíny, ktoré ho rozdeľujú."

Na mnohých miestach sa laici cítili opustení svojimi kňazmi a biskupmi. Ale modlitbové zhromaždenia, ako je toto, pomáhajú ľuďom pamätať si, že Boh je na čele a nepoškvrnené srdce Panny Márie zvíťazí.

Organizátori tvrdia, že je naplánovaný sprievod a počas ich zhromaždenia nedôjde k žiadnym verejným narušeniam. Vyzývajú všetkých účastníkov, aby dodržiavali zákony a plne spolupracovali s políciou.