Kresťanské ženy sú obľúbenými cieľmi násilia bojovníkov islamu

115
Kultúra smrti

Organizácia Cirkev v núdzi priniesla dôkazy o tom, že kresťanské ženy sú obľúbenými cieľmi násilia moslimských bojovníkov. Únosy a nútené sobáše kresťanských žien a dievčat sú v mnohých krajinách s dominantnou mocou islamu systematické. Svedčí o tom správa s názvom Počuť ich plač – únos, nútená konverzia a sexuálne vykorisťovanie kresťanských žien a dievčat. Nejde len o zločiny z vášne alebo náhodné výstrelky. Bojovníci za islam považujú kresťanské ženy za bezprávne subjekty, k zmocneniu ktorých majú právo na základe toho, že nie sú moslimky. Je to zároveň ich špecifický spôsob šírenia islamu, snúbiaci sa s ukájaním nehataných sexuálnych pudov. Častokrát sú únosy sprevádzané znásilnením, niekedy aj hromadným.

Americká expertka na ľudské práva Michele Clarková, ktorá správu predstavila, uviedla, že narastajúce prípady únosov a nútených sobášov kresťanských žien a dievčat na celom svete sú súčasťou „psychologickej vojny radikálnych moslimov proti kresťanským menšinám v Egypte a ďalších krajinách“. Podľa Clarkovej výskumu mali únosy za cieľ prinútiť mladé ženy a dievčatá konvertovať na islam, s cieľom vyhubiť napríklad koptských kresťanov v Egypte. Pri tejto stratégii únoscom pomáha špeciálna črta islamského práva: „Ak matka konvertovala na islam, aj deti sú považované za moslimky. Aj keď sa matka rozhodne opustiť svoju moslimskú rodinu, ona aj jej deti zostanú legálne moslimami.“

Správa opisuje podobné prípady zo Sýrie, Iraku, Nigérie, Mozambiku a Pakistanu. Napríklad riaditeľka projektu Regina Lynchová potvrdila, že v Nigérii „teroristická organizácia Boko Haram začala kampaň únosov proti kresťanským dievčatám už v roku 2013“. Zo školy vtedy uniesli 276 dievčat, vyše 100 z nich je nezvestných dodnes. Lynchová opísala aj ďalší prípad únosu v Pakistane, ktorý vzbudil pozornosť medzinárodných médií: 

Dňa 28. apríla 2020 bola 14-ročná Maira Shahbazová unesená, mučená a znásilnená tromi mužmi, keď sa vracala domov zo školy neďaleko Faisalabadu.“ Shahbazová bola údajne prinútená vydať sa za jedného z jej únoscov. „Jej rodina sa obrátila na súdy, aby ich dcéru oslobodili z tohto núteného sobáša, no neúspešne. Nakoniec sa Maire podarilo utiecť. Ona a jej rodina sa teraz ukrývajú pred svojimi únoscami, ktorí sa jej a jej rodine vyhrážajú smrťou.“ Ich jedinou nádejou je teraz žiadosť o azyl a únik do Európy.