Tzv. „veľká výmena“ obyvateľstva je jednou z najdiskutovanejších tém vo Francúzsku

212
Neutral

Le grand remplacement“ (veľká výmena) – je termín, ktorý sa po nedeli objavuje v názvoch titulkov všetkých väčších francúzskych denníkov a spravodajských portálov. Je to termín, ktorý má vyjadrovať výmenu francúzskeho – a vlastne celého európskeho – obyvateľstva migrantmi z Afriky a Blízkeho východu. Doteraz ho z hlavných kandidátov používali iba Éric Zemmour a Marie Le Penová, ktorí sú však v médiách označovaní za kandidátov „extrémnej pravice“. No v nedeľu ho pri svojom volebnom prejave použila už aj Valérie Pécresseová, kandidátka „les Républicains“ – tradičnej francúzskej pravicovej strany. V médiách to, samozrejme, vyvolalo výbuch zlosti a pobúrenia.

Počas svojho prvého veľkého mítingu v Paríži si na pódiu kládla otázku, kde bude Francúzsko o desať rokov? Či bude stále siedmou najmocnejšou krajinou sveta? Alebo bude len príveskom pre USA alebo Čínu? Pokračovala:

Budeme zjednotení alebo roztrieštení? Nič (dnes) nie je definitívne – ani strata ekonomického postavenia, ani veľká výmena.“

Podľa médií týmto preslovom Pécresseová priznala, že verí „konšpiračným teóriám“, uznáva „le grand remplacement“ za skutočnú realitu a (ako inak) „podnecuje nenávisti“. Yahoo.fr túto teóriu približuje:

Termín „veľká výmena“ ako prvý použil francúzsky spisovateľ Renaud Camus, ktorý ho spopularizoval v roku 2010. Termín sa stal celonárodne známym hlavne vďaka Éricovi Zemmourovi. Podľa spisovateľa extrémnej pravice, „veľká výmena“ predstavuje komplot orchestrovaný globálnou elitou a namierený je proti Francúzom a bielym Európanom, ktorých chce „nahradiť behom jednej či dvoch generácií“ Neeurópanmi zo subsaharskej Afriky, ktorí sú väčšinovo moslimovia.

Podľa neho je cieľom vytvorenie nového človeka, „oslobodeného od všetkých národných daností, ako aj etnických a kultúrnych“ … a dostať ho na milosť globálnym elitám.

Okrem médií sú zhrození aj francúzski ľavicoví (a teda väčšinovo neomarxistickí) politici a spisovatelia. Esejista Raphael Llorca napríklad „varuje“:

Odteraz bude mimoriadne ťažké hovoriť, že ide len o rasistickú a konšpiračnú teóriu, keďže sa jej chopil kandidát republikánskej pravice.“

Samotná Pécressová sa bráni, že v primárkach – celonárodných voľbách, kde si republikáni vyberali svojho kandidáta na prezidenta – termín „veľká výmena“ povedala hneď niekoľkokrát, no nikoho to vtedy nerozrušilo a až teraz sa všetci tvária prekvapene. Republikáni sa tiež snažia dištancovať od É. Zemmoura. Podľa nich má Zemmour „veľmi pesimistický názor na budúcnosť Francúzska“, no republikáni sú, podľa vlastných slov, „optimisti“.

Podľa prieskumu časopisu Politico je Le Penová so 17 % druhá za Macronom, nasleduje Pécresseová s 15 % a Zemmour sa prepadol až na štvrté miesto so 14 %. Tieto asi najdôležitejšie európske voľby roka 2022 začnú prvým kolom už za dva mesiace, 10 apríla.