Žiak bude za okrúhlym stolom sedieť zrejme sám. Cirkvi ani politici neprídu

125
Neutral

Pozvánku na diskusiu o odluke cirkví od štátu odmietla katolícka aj evanjelická cirkev. Nápad kritizuje koalícia aj opozícia.

Poslanec SaS Miroslav Žiak spolu so straníckym kolegom Romanom Foltínom minulý týždeň oznámili zvolanie okrúhleho stola, za ktorým sa chceli rozprávať o finančnej odluke cirkví od štátu.

Avizovali, že na diskusiu pozvú zástupcov všetkých registrovaných cirkví, relevantných politických strán aj ministerstva kultúry.

Zdá sa však, že za rokovací stôl si nebude mať napokon s kým sadnúť. Oslovení cirkevní a politickí predstavitelia sa totiž na stretnutie nechystajú. 

Žiakovi odkázali, že Slovensko má teraz oveľa vážnejšie problémy, ktoré treba riešiť, pričom financovanie cirkví sa riešilo pred necelými troma rokmi novým zákonom.

Cirkvi sú za dialóg, ale na najvyššej úrovni 

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara pre Svet kresťanstva potvrdil, že pozvánku k okrúhlemu stolu od poslanca Žiaka dostali. „Odpovedali sme, že ďakujeme, ale neplánujeme sa zúčastniť,“ uviedol hovorca Kramara.

Prísť neplánuje ani druhá najväčšia cirkev – Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku.

Generálny biskup Ivan Eľko, ktorý je zároveň predsedom Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike, hovorí, že evanjelici ani cirkvi združené v ekumenickej rade sa nebránia dialógu na akúkoľvek tému, ktorá je „legitímne nastolená medzi predstaviteľmi štátu, resp. vlády, a predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností“.

„Predpokladali sme, že za výzvou k diskusii za okrúhlym stolom stojí politická iniciatíva a názorový konsenzus celej vládnej koalície. Teda že výzva na diskusiu za okrúhlym stolom má najvyššie koaličné krytie a politickú preferenciu. Vidíme však, že ide o iniciatívu dvoch koaličných poslancov patriacich iba k jednej z koaličných strán,“ reagoval pre Svet kresťanstva generálny biskup Eľko, podľa ktorého by takáto diskusia nemala reprezentatívny charakter a jej výsledky by nemohli byť pre nikoho politicky relevantné.

„Navyše, týkala by sa otázok, ktoré boli dlhodobo riešené a zodpovedané pred dvoma rokmi prijatím zákona č. 370/2019 Z. z. o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností, ktorý koaliční i opoziční poslanci prijali nebývalo vysokým konsenzom hlasov,“ priblížil Eľko postoj evanjelikov a ekumenickej rady, ktorá združuje ďalších sedem kresťanských cirkví.

Slovensko má dôležitejšie problémy, tvrdia politici

Iniciatíva poslancov za SaS sa nepozdáva ani koaličným partnerom. 

Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO uviedol, že síce podporujú vecnú a konštruktívnu diskusiu o postavení cirkví a ich financovaní, ale „dnes musíme riešiť mnohé omnoho vážnejšie problémy, ako je napríklad globálny nárast cien“. Kultúrno-etické či ideologické otázky podľa OĽaNO pokojne znesú odklad.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský hovorí, že o iniciatíve poslancov SaS má vedomosť z medializovaných informácií, ale nevie o tom, že by dostali pozvánku za okrúhly stôl.

Strana Za ľudí uviedla, že nepokladá za rozumné otvárať odluku cirkví od štátu. „Pridávať teraz ďalšie rozdeľujúce témy, na ktorých nie je zhoda ani v koalícii, ani v odbornej verejnosti, je v súčasnosti zbytočné,“ reagovala najmenšia koaličná strana s tým, že podstatnejšie je „v koalícii sa dohodnúť na dôležitých reformách pre Slovensko“.

Na návrh poslanca Žiaka bezprostredne po jeho zverejnení reagovala aj poslankyňa Anna Záborská z Kresťanskej únie. Poukázala na to, že túto tému liberáli opakovane otvárajú bez hlbšieho poznania reality, a pripomenula, že financovanie cirkví sa upravovalo v roku 2019 zákonom, proti ktorému nehlasovala ani SaS.

Na otázku, či s poslancom Žiakom o jeho plánoch neformálne hovorila, Záborská reagovala, že poslanec Žiak sa jej zmienil o tom, že má nejaký návrh v šuplíku. „Pre mňa je vec vyriešená kompromisom spred troch rokov, a preto som s ním o tom ďalej nediskutovala,“ dodala Záborská.

Erik Tomáš z Hlasu považuje za zarážajúce, že po inštitúte okrúhleho stola siaha strana SaS, „ktorá ho hanebne odignorovala v prípade referenda o predčasných voľbách a vysmiala sa tak do očí ľuďom, ktorí ho žiadali“. Navyše, strana podľa neho pozvánku ani nedostala.

Poslanec Tomáš dodal, že Slovensko teraz trápia úplne iné problémy, a nie odluka cirkví od štátu.