V Pakistane zastrelili kňaza, ktorý sa viezol domov z nedeľnej omše

131
Kultúra smrti

Útočníci strieľali na auto, v ktorom sa viezli traja kresťanskí kňazi. K zodpovednosti za toto násilie sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Ozbrojení muži zastrelili jedného kresťanského kňaza a ďalšieho zranili, keď sa obaja duchovní viezli domov z nedeľnej omše v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Informovala o tom polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AP.

Kňaza Williama Sirádža (75) zasiahol veľký počet nábojov a zomrel okamžite, počas útoku. Ďalšiemu kňazovi Naímovi Patrickovi v nemocnici ošetrili strelné poranenie ruky a zakrátko ho prepustili. Tretí kňaz v aute vyviazol z prepadu bez zranení.

Prípad sa stal v metropole provincie Chajbar Paštúnchvá, ktorá na severe susedí s Afganistanom.

K zodpovednosti za toto násilie sa zatiaľ nikto neprihlásil. Išlo o najnovší útok proti maličkej kresťanskej menšine v Pakistane, na ktorú sa v posledných rokoch viackrát zamerali islamskí militanti. Násilnosti militantov sa zhoršili od minulého mesiaca, keď pakistanské hnutie Taliban ukončilo prímerie s vládou.

Pohrebný obrad pre zavraždeného kňaza Sirádža sa bude konať v pondelok v Kostole všetkých svätých v Pešávare, ktorý sa stal v roku 2013 terčom brutálneho útoku militantov bombami a strelnými zbraňami. Zabitých bolo vtedy vyše 70 veriacich a ďalších 100 utrpelo zranenia.

Polícia uviedla, že preveruje zábery z bezpečnostných kamier, aby identifikovala a lokalizovala útočníkov, ktorí podľa svedkov ušli na motocykloch.

Hlavný minister provincie Chajbar Paštúnchvá Mahmúd Šáh odsúdil útok a vyzval políciu, aby páchateľov čo najskôr našla.

Pakistanský biskup Humphrey Peters vraždu takisto odsúdil a vyhlásil, že jej cieľom bolo uškodiť harmónii medzi náboženstvami.

V nedeľu vybuchla aj bomba umiestnená na zaparkovanom motocykli v juhozápadnej provincii Balúčistán a zranila 16 okoloidúcich ľudí, informovala polícia. K zodpovednosti za tento útok sa ešte nikto neprihlásil.

Analytici sa podľa agentúry DPA domnievajú, že návrat Talibanu k moci v Afganistane posmelil aj islamistov v Pakistane.

Pakistanský Taliban – skupina oddelená od afganského hnutia, ktoré vo svojej krajine presadzuje islamské právo šaría – vystupňoval násilnosti po páde Kábulu do rúk tamojšieho Talibanu.