Kardinál Burke: Náš Pán nedopustí, aby sa stratil krásny dar tradičnej omše

151
AltKAT

Kardinál Raymod Leo Burke poskytol rozhovor Raymondovi Arroyovi z EWTN v relácii The World Over. Okrem iného prehovoril aj o sanitárnej politike Vatikánu a o tridentskej sv. omši.

Kardinál sa vyjadril k postoju Vatikánu ohľadom očkovacej povinnosti. Štátny sekretariát Vatikánu totiž nedávno zaviedol veľmi prísne pravidlá, podľa ktorých musia mať všetci zamestnanci vakcinačný covid pas. Koncom roka 2020 však Kongregácia pre náuku viery vydala dokument, že očkovanie – proti Covid-19 alebo iným chorobám – by malo zostať dobrovoľné. Kardinál celú situáciu komentoval nasledovne:

To, čo napísala Kongregácia pre náuku viery, je katolícke učenie. Povinné očkovanie ľudí nie je súčasťou katolíckeho učenia, a to je všetko, čo môžem povedať: nikdy to nebolo v učení Cirkvi, v dokumentoch Kongregácie. Dokument z Kongregácie o tom hovoril jasne a ja som si myslel, že je pochopený. Potom však samotný Vatikán zaujal stanovisko, ktoré v skutočnosti nie je v súlade s týmto učením a spôsobuje veľa utrpenia.“

Kardinál Burke hovoril ďalej o súčasnej situácii v oblasti slúženia tradičnej sv. omše, po motu proprio Traditionis custodes. Poukázal okrem iného na nový zákaz v niektorých amerických diecézach, sláviť aj omšu podľa nového obradu, s kňazom situovaným ad orientem, čiže tvárou k oltáru. Pritom tento spôsob je plne v súlade s pokoncilovými liturgickými knihami, avšak po tom, ako bolo vyhlásené Traditionis custodes, je tento spôsob stigmatizovaný:

Každá omša sa môže sláviť tvárou k Pánovi, teda ad orientem, verzus Dominum. (…) Veľa ľudí mi hovorí, a majú celkom pravdu, že je veľmi krásna vec, keď kňaz, ktorý slúži omšu, predsedá zhromaždeniu, kde sú všetci tvárou k nášmu Pánovi, čo jasne ukazuje, že prinášanou obetou, je obeta Nášho Pána. Modlíme sa v duchu a pravde k Nášmu Pánovi Ježišovi Kristovi. Je fakt, že starodávnejším zvykom bolo slúžiť omšu tvárou k Pánovi tvárou k Východu a v dokumentoch II. vatikánskeho koncilu nenachádzam nič, čo by viedlo k zákazu tradičného spôsobu, tradičného postoja resp. postavenia kňaza pri slúžení omše. Nerozumiem, prečo je to teraz problém.“

Na otázku ohľadom budúcnosti tridentskej liturgie kardinál vyjadril nádej, že sa veci čoskoro vyriešia. Ako povedal, Boh nedopustí, aby starodávna liturgia bola Cirkvi navždy odňatá. Kardinál tiež varoval pred postojom opúšťania cirkevných štruktúr a vyzýval k vytrvalosti:

Náš Pán je s nami v Cirkvi. Povedal nám, že zostane s nami v Cirkvi navždy, a preto aj my musíme zostať v Cirkvi a bojovať za zachovanie, podporu a pestovanie liturgického života Cirkvi, a to aj prostredníctvom mimoriadnej formy. Preto ľuďom hovorím, že nemáme na výber. St. Atanáz bol vyhnaný, bol exkomunikovaný, vytrpel toľko poníženia za obranu pravdy viery, ale nikdy neopustil Cirkev. Páter Pio je ďalší príklad, časovo menej vzdialený: veľa trpel od Vatikánu, no napriek tomu zostal verný Cirkvi, a to je to, čo musíme urobiť,“ zdôraznil kardinál.

Viem, že náš Pán nedopustí, aby sa tento krásny dar starej liturgie, krásny dar týchto obradov, stratil. Je zrejmé, že to nedovolil a od koncilu účasť a záujem o starú liturgiu neustále rastie. Poznám veľa veriacich laikov a aj kňazov, ktorí mi povedali, že možnosť zúčastniť sa omše podľa – usus antiquior – im pomohla prehĺbiť ich pochopenie a ocenenie hodnoty omše.“

Dodal, že si je istý, že Boh požehná úsilie o zachovanie tridentskej liturgie a čoskoro sa „vrátime k pravidelnému a neobmedzenému sláveniu svätej omše podľa starého rímskeho obradu“.