107003334-1642617306719-gettyimages-1237118167-ts11b45e.jpeg

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo svojich občanov na Ukrajine k opusteniu krajiny

130
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Americké ministerstvo zahraničia svojim občanom na Ukrajine odporučilo, aby okamžite opustili krajinu. Dôvodom tohto vyhlásenia je mimoriadna aktivita ruskej armády na ukrajinských hraniciach. 

"Naše odporúčanie občanom USA, ktorí sa momentálne nachádzajú na Ukrajine, znie, že by mali zvážiť odlet už teraz s využitím komerčných alebo súkromných dopravných možností," uviedol pri telefonáte s novinármi vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia.

Západné štáty už mesiaca sledujú neobvyklé rozmiestnenie ruských síl a techniky na hraniciach s Ukrajinou.

Zoskupenie ruskej armády pripomenulo anexiu Krymu, polostrova pri Čiernom mori, v roku 2014, čo vyvolalo medzinárodný rozruch a spustilo sériu sankcií proti Moskve. Zabratie Krymu tiež znamenalo vylúčenie Ruska zo skupiny G8, teda skupiny ôsmich hlavných svetových ekonomík.

"Bezpečnostné podmienky, najmä pozdĺž ukrajinských hraníc a na Ruskom okupovanom Kryme a na Ruskom kontrolovanej východnej Ukrajine, sú nepredvídateľné a môžu sa zhoršiť každú chvíľu," dodal predstaviteľ, ktorý sa vyjadril pod podmienkou anonymity, aby sa podelil o podrobnosti.

Ďalší vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničia uviedol, že nie sú schopní poskytnúť presný počet občanov USA, ktorí bývajú alebo sa v súčasnosti pohybujú na území Ukrajiny.

"Americkí občania nie sú povinní registrovať svoje cesty do cudziny a nevedieme o tom podrobné záznamy," vysvetlil predstaviteľ. 

Ministerstvo zahraničia tiež nariadilo oprávneným rodinným príslušníkom svojho veľvyslanectva v Kyjeve, aby opustili krajinu z dôvodu zhoršujúcich sa bezpečnostných podmienok.

Najnovšie správy prichádzajú necelé dva dni po priamych rozhovoroch medzi Moskvou a Washingtonom.

Minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok svojmu ruskému kolegovi povedal, že Kremeľ by mohol zmierniť napätie a obavy z možnej invázie stiahnutím 100 000 vojakov a techniky z ukrajinských hraníc.

Stretnutie medzi Blinkenom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom sa uskutočnilo v čase, keď predstavitelia Západu vrátane prezidenta Joea Bidena uviedli, že očakávajú, že Moskva spustí inváziu na Ukrajinu. Americké spravodajské služby naznačili, že Rusko by mohlo zaútočiť do jedného mesiaca.

USA nie sú presvedčené o tvrdení Ruska, že sa nepripravujú na inváziu do krajiny svojho bývalého sovietskeho suseda, povedal Blinken.

"Ak chce Rusko začať presviedčať svet, že nemá agresívny zámer voči Ukrajine, veľmi dobrým spôsobom ako začať je deeskalácia stiahnutím svojich síl z ukrajinských hraníc," povedal Blinken novinárom po 90-minútovom stretnutí s Lavrovom v Ženeve.

"My a všetci naši spojenci a partneri sme rovnako odhodlaní zabezpečiť, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme dali Rusku jasne najavo, že na akúkoľvek formu agresie zo strany Ruska namierenú proti Ukrajine bude rýchla, tvrdá a jednotná odpoveď," dodal Blinken.

Medzitým ruskí predstavitelia opakovane vyzývajú Spojené štáty, aby zabránili rozširovaniu NATO, najmocnejšej vojenskej aliancie na svete, smerom na východ.

Rusko tiež požadovalo, aby USA "nezakladali vojenské základne" na územiach bývalých sovietskych štátov, ktoré ešte nie sú členmi NATO, ani "nevyužívali svoju infraštruktúru na akékoľvek vojenské aktivity ani nerozvíjali bilaterálnu vojenskú spoluprácu"

Od roku 2002 sa Ukrajina usiluje o vstup do NATO, kde sa v článku 5. tejto skupiny uvádza, že útok na jednu členskú krajinu sa považuje za útok na všetkých. 

Na otázku o týchto požiadavkách v piatok Blinken povedal, že USA, rovnako ako aliancia NATO, nebudú s Kremľom rokovať o podmienkach vstupu nových členov.

"Potrebujeme železné, vodotesné, nepriestrelné a právne záväzné záruky. Nie ubezpečenia, nie uistenia, ale záruky," povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov novinárom počas tlačovej konferencie 10. januára.