cake

Kresťanskí pekári zvíťazili na európskom súde v prípade, keď neupiekli proLGBT tortu

155
Milko Kostovič
Kultúra života

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) potvrdil rozhodnutie Britského najvyššieho súdu, ktorý rozhodol v prospech kresťanmi-vlastnenej pekárni v Severnom Írsku, ktorá odmietla upiecť tortu s nápisom "podporte homosexuálne manželstvá"

Pôvodné rozhodnutie sa pokúsili napadnúť právnici LGBT aktivistu Garetha Leeho, ktorý si pôvodne objednal tortu so sloganom na podporu homosexuálnych "manželstiev". Odvolanie smerovalo na ESĽP s odôvodnením, že do Leeových "práv zasiahol verejný orgán - Najvyšší súd - keď svojim rozhodnutím zamietol jeho návrh na náhradu škody pre porušenie zákonnej povinnosti poskytovať služby a že tento zásah nebol primeraný."

Stanovisko Kresťanského inštitútu, ktorý podporoval pekáreň počas počiatočného štvorročného súdneho sporu, však argumentovalo, že Leeovi právnici "nepreukázali, že zo strany Spojeného kráľovstva došlo k akémukoľvek zlyhaniu pri jej pozitívnej povinnosti presadzovať práva Dohovoru medzi súkromnými osobami".

"Prístup súdu k tomuto prípadu by mal poskytovať široký priestor na uváženie. Mal by zasahovať len v prípade zjavne neodôvodneného, svojvoľného rozhodovania alebo prístupu, ktorý je v zásade v rozpore s princípmi Dohovoru."

Súd 6. januára vydal konečné rozhodnutie, že Leeov prípad je "neprípustný", pričom kritizoval aktivistu za to, že požiadal porotcov, aby si "uzurpovali úlohu domácich súdov" a zasiahli. 

Rodinnú spoločnosť Ashers Baking Company, pomenovanú po biblickom patriarchovi Ašérovi a sídliacu v Belfaste, pôvodne zažaloval Lee v roku 2014, keď mu odmietli upiecť tortu s pro-homosexuálnym posolstvom.

Spoločnosť vtedy súhlasila s upečením torty, aby sa vyhla prípadným problémom, ale objednávku zrušila a vrátila mu peniaze o dva dni neskôr. Rodina McArthurovcov, ktorá podnik vlastní, uviedla, že splnenie objednávky by bolo v rozpore s ich kresťanským presvedčením.

V tom čase Najvyšší súd rozhodol, že "námietka nesmerovala voči pánovi Leemu, pretože on alebo ktokoľvek, s kým sa spájal, zastával politický názor podporujúci manželstvá homosexuálov. Námietka spočívala v požiadavke na propagáciu odkazu na torte," čo viedlo sudcov k jednohlasnej podpore práva McArthurovcov na odmietnutie. 

Po ich počiatočnom úspechu na súdoch Veľkej Británie Daniel McArthur poďakoval za víťazstvo Bohu a povedal, že "vďaka Biblii a pomoci od kresťanov nás (Boh) utešil a podporil"

Hovorca Kresťanského inštitútu Simon Calvert komentoval zamietnutie odvolania na EĽSP slovami, že súd urobil "správne rozhodnutie"

Calvert ďalej poznamenal, že Britský najvyšší súd sa "v tomto prípade dlho zaoberal argumentmi o ľudských právach a podporil práva McArthurovcov na slobodu prejavu a vierovyznania. Bolo sklamaním vidieť ďalší pokus o podkopanie týchto práv, takže je pre mňa úľavou, že tento pokus zlyhal."

"Prekvapuje ma, že by niekto chcel zvrátiť rozhodnutie, ktoré chráni ‘homosexuálnych’ vlastníkov firiem pred nútením propagovať názory, ktoré nezdieľajú, rovnako ako chráni kresťanských majiteľov firiem."

V súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu z roku 2018 Calvert povedal, že jednomyseľné rozhodnutie "piatich najuznávanejších a najskúsenejších sudcov v krajine privítali právnici, komentátori a odborníci na slobodu prejavu z celého spektra. Všetci vedeli o dôsledkoch pre slobodu prejavu a náboženstva, keby sa rozhodnutie obrátilo proti pekárni Ashers."

"Je to dobrá správa pre slobodu prejavu, dobrá správa pre kresťanov a dobrá správa pre McArthurovcov," uviedol Calvert.