French church

Kostoly vo Francúzsku chránila počas Vianoc armáda a polícia

287
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Začiatkom decembra 2021 zaútočili na Mariánsku procesiu vo francúzskom meste Nanterre islamisti a hrozili, že katolíkom pozotínajú hlavy a pľuli na kňazov. Nasledujúci týždeň bola pri sv. omšiach prítomná polícia aby sa zaistilo, že pri praktizovaní starodávnej katolíckej viery francúzskeho ľudu skutočne nikto nepríde o hlavu. O tomto incidente sa v európskych médiách nesmelo hovoriť z obavy, akú škodu by mohol spôsobiť projektu globalizmu.

V súčasnosti sa však objavil materiál o tom, ako boli počas Vianoc francúzske kostoly, aj na polnočných omšiach, chránené ozbrojenými zložkami. Catholic Arena si vyslúžila výsmech od množstva relatívne prominentných amerických neokonzervatívnych žurnalistov a komentátorov, ktorí spochybňujú tieto tvrdenia; evidentne ich totiž hnevajú názory, že ich ilegálne vojny v Iraku a Afganistane a zločiny v Sýrii a Lýbii robia z Európy oveľa menej bezpečné miesto pre kresťanov. Webstránka francúzskych správ Objectifgard píše:

"25. decembra 2021 plní vojenská posádka prioritné poslanie - zaistiť bezpečnosť veriacich na sv. omši v kostole sv. Félixa. Ich viditeľná prítomnosť upokojuje praktizujúcich kresťanov a odradí tých, čo myslia na niečo iné. Je však tento odkaz správne pochopený? Keď sa ľudí pýtajú, či im prítomnosť týchto mužov nevadí, zhodnú sa jednomyseľne, že "nie". Marie-Louise: "Nie, uprednostňujem to, že o nich viem a že ich tam vidím, radšej tu ako v kasárňach. Nemôžete nikdy vedieť čo sa stane, žijeme v bláznivej dobe a ktokoľvek môže prísť a čokoľvek tu urobiť. Nie sme takým terčom ako napríklad Vatikán, no pozrite sa čo sa už vo Francúzsku nedávno udialo a pochopíte, že je správne, keď sem prídu vojaci alebo polícia."

 

Podľa Actu boli v pohotovosti všetky rezervy zo zázemia, aby zaistili bezpečnosť francúzskych katolíkov počas Vianoc, aby im počas sv. omše naozaj nikto neodsekol hlavu. La Croix prišiel s titulkom Kvôli Vianociam sa v okolí kostolov znásobujú bezpečnostné opatrenia a informoval, že nariadenia prišli priamo od francúzskeho ministra vnútra: "Z obavy o útoky na veriacich počas Vianoc požiadal minister vnútra Francúzska Gérald Darmanin prefektov jednotlivých oblastí o posilnenie bezpečnosti v okolí kostolov. Polícia a vojaci hliadkovali vždy v blízkosti miest, kde sa konali bohoslužby." Cnews  referovali: "Gérald Darmanin žiadal prefektov, aby zvláštnu pozornosť venovali najmä kresťanským a katolíckym bohoslužobným miestam. Je presvedčený, že teroristická hrozba je stále veľmi vážna a že teroristi môžu zaútočiť kedykoľvek. Minister poďakoval policajným a armádnym zložkám, že chránia obyvateľstvo počas sviatkov a dodal, že on sám "bude na Vianoce a na Nový rok na policajnej stanici". Le Progres informoval o jednom z kostolov, ktorých sa spomínaná ochrana bezprostredne dotýkala: "Sú tu pre nás, sme im veľmi vďační. Určite by radšej boli doma alebo vo svojich ubytovniach", usmieva sa Catherine, veriaca, ktorá sa zúčastnila raňajšej omše 25. decembra v kostole St. Genis-Laval, juhozápadne od Lyonu. Šesť policajtov zabezpečovalo odchod ľudí zo sv. omše; hrozbu teroristického útoku pokladajú neustále za veľmi vysokú. Dvaja aj počas omše hliadkovali v okolí, aby odhalili podozrivé vozidlá alebo osoby. Le Figaro medzitým prišiel s týmto titulkom: Pred Vianocami je polícia v plnom nasadení kvôli riziku útoku. Aj napriek najlepšiemu úsiliu ozbrojených zložiek došlo počas Vianoc k niekoľkým vniknutiam do kostolov; v istom kostole v Carcassonne vošiel do katolíckeho kostola moslim a predtým ako ho zatkli vykrikoval, že je moslim. Neskôr sa potvrdilo, že tento maročan bol v čase vniknutia do kostola pod vplyvom alkoholu. V tom istom týždni uviedol kandidát na francúzskeho prezidenta Eric Zemmour ospevované video, v ktorom ´vychvaľuje´ katolícke dedičstvo Francúzska a poukazuje na to, že kresťania sú najprenasledovanejšími obyvateľmi Zeme.  

Tak či onak, či už to americkí neokonzervatívci alebo Ivory Tower European Unionists budú chcieť pripustiť alebo nie, Francúzsko už viac nie Francúzskom a Paríž už viac nie je Parížom.