LGBT

Spoluúčasť arcibiskupa na vytváraní gay siete

516
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Predtým ako sa stal arcibiskupom v Baltimore, bol William Lori biskupom v Bridgeporte, Connecticut, a poskytoval vo svojej diecéze ´útočisko´ gay kňazom, ktorí sa stretávali so seminaristami v miestnych gay baroch v oblasti Bridgeportu a New Haven. 

Po senzačnom vyšetrovaní v roku 2012, ktoré odhalilo reťazové prepojenie US seminárov s homosexuálmi, sa zistilo, že Bridgeport je podhubím pre gay party a stretnutia medzi kňazmi a seminaristami. Severovýchodná diecéza Bridgeport, vtedy pod vedením bp. Loriho, bola podobne ako ďalšie US diecézy - vrátane New Yorku, Bostonu, Hartfordu, Buffala, Newarku, Patersonu, Detroitu a Chicaga - príhodne umiestnená pozdĺž I-95 koridoru, kde sa kňazi a seminaristi stretávali v známych gay baroch a miestnych cirkevných zariadeniach. Podobné gay bary sa nachádzali aj v New York City, kam za účelom stretávania sa tiež cestovali. Stretnutia boli dobre organizované a organizátori medzi sebou komunikovali pomocou sms a mailov, často používali rozličné kódy. Bežne sa zvykli stretávať v piatky, aby účastníci mohli zostať na "párty" až do skorých sobotňajších hodín. Kňaz sa tak mohol neskôr včas vrátiť do svojej farnosti a pripraviť sa na nedeľnú omšu. Niektorí seminaristi prichádzali naspäť neskôr v sobotu a ihneď sa išli do svojich izieb vyspať.  

Vyšetrovanie prípadov homosexuality v roku 2012 v US seminároch odhalilo, že tieto stretnutia v skutočnosti neboli náhodné, ale koordinoval ich miestny kňaz, v spojení s riaditeľom pre povolania rozličných US diecéz. Išlo aj o veľa duchovných z diecézy Bridgeport pod vedením bp. Loriho, ktorý tu bol biskupom od 2001 do 2012. Počas týchto 11 rokov  ako ich ´pastier´ prehliadal účasť mnohých kňazov na sexuálnom zneužívaní a pri homosexuálnej aktivite s mužmi staršími, aj mladšími ako 18 rokov. Nezávislé vyšetrovanie v roku 2019 v tejto diecéze odhalilo 281 obetí zneužívania duchovnými počas viacerých rokov, vrátane obdobia, keď tam bol biskupom aj Lori.

Zo sexuálneho zneužívania bolo s istotou obvinených 71 členov duchovenstva z diecézy Bridgeport. Z tohto obdobia zostalo veľa nezodpovedaných otázok a tvrdení, kryjúcich tieto škandály, na ktorých sa zúčastnili bývalí, aj súčasní kňazi v Loriho diecéze. Vyšetrovanie v roku 2019 však ukázalo, že od vyšetrovania v roku 2012 sa zmenilo len veľmi málo. Vyšetrovanie podčiarklo rozsah, v akom bp. Lori privieral oči nad neviazaným sexuálnym zneužívaním medzi jeho vlastným duchovenstvom.         

"Loriho súčasná pozícia ako arcibiskupa v Baltimore je neudržateľná. Pre dobro Svätej Matky Cirkvi a ako nástupca apoštolov by mal okamžite z tejto pozície rezignovať", povedal istý veriaci katolík, ktorý si želá zostať v anonymite. "Mal by spolupracovať so súčasnými, aj vtedajšími vyšetrovateľmi a odkryť tak prípady sexuálneho zneužívania duchovnými, ako aj predátorskú homosexuálnu sieť duchovných - a potom odísť na odpočinok, modliť sa a kajať sa."