students

Študenti protestovali proti ochrane, ktorú násilníkom zabezpečuje škola

245
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Stovky stredoškolákov v Loudoun County, Virginia, vyšli z tried a sťažovali sa na školských funkcionárov, že vôbec nezvládli nedávny sexuálny útok "gender-fluid" (premenlivé pohlavie; keď chce, je dievča, keď chce, je chlapec) študenta na toaletách a v sprchách. Pred bránou školy kričali ´Loudoun County chráni tých, čo znásilňujú!´ - išlo o 15-ročného študenta, ktorý bol obvinený z únosu a útoku na spolužiačku. Dôvodom rozhorčenia študentov je, že ani v jednom z prípadov sexuálnych útokov na dvoch stredných školách v Loudoun County nebol nikto obvinený, ani odsúdený za znásilnenie.

Spomínaný 15-ročný študent už bol obvinený z vynucovania homosexuálneho styku od iného chlapca na dievčenských toaletách na inej strednej škole v máji tohto roku, no v tichosti ho presunuli naspäť na školu, z ktorej ho predtým poslali preč. Súd pre mladistvých medzitým tohto chlapca uznal vinným v prípade únosu a útoku na spolužiačku.

"Prečo dovolili niekomu, kto znásilňuje, chodiť na našu školu? Prečo nás nikto na to neupozornil? Požadujeme zmenu!" študenti s krikom protestovali. Podobné demonštrácie sa odohrali aj na Riverside High School, Lightridge High School, Loudoun County High School, Briar Woods High School a Stone Bridge High School, kde sa na toaletách a sprchách odohrali podobné útoky.

Demonštrácie začali hneď po tom, čo hlavná sudkyňa Súdu pre mladistvých štátu Virginia, Pamela L. Brooksová rozhodla, že má postačujúce dôkazy na obvinenie "gender-fluid" študenta v dvoch prípadoch ´vynucovania homosexuálneho styku´ v prípade Stone Bridge High School. Podľa súdneho spisu vošiel trans-muž v sukni na dievčenské toalety. Rozhodnutie o odsúdení sa očakáva v novembri.

Prokurátor Bill Stanley, ktorý zastupoval obeť - dievčinu, po sexuálnom útoku: "Uľavilo sa nám, že justícia dnes stála naozaj na správnej strane - na strane Smithovej dcéry. Tento hrozný incident hlboko poznačil rodinu Smithových a sú vďační za dnešné vyriešenie. Nikto by si nemal prejsť tým, čím prešla táto rodina." Rodina plánuje podľa prokurátora podať trestné oznámenie v občianskom konaní na školský systém v Loudoun County. V deň súdu šerifov úrad ešte oznámil, že 15-ročný chlapec bude "obvinený aj z únosu a sexuálneho obťažovania" na Broad Run High School (high school je US výraz pre strednú školu), kde násilím donútil obeť vojsť do prázdnej triedy a tam sa jej proti jej vôli nevhodne dotýkal." 

Školská rada Loudoun County School medzitým prijala opatrenie, ktorým povoľuje študentom prístup do sexuálne vyhradených súkromných priestorov, vrátane toaliet a spŕch, a hrať v športových tímoch podľa svojej ´gender identity´. Škola spočiatku popierala, že by sa u nich odohrávali sexuálne útoky, no neskôr superintendant Scott Ziegler poslal ostatným školským radám mail, v ktorom ich upozornil na útoky v Stone Bridge High School v deň, kedy sa odohrali. Národná asociácia školských rád napísala minulý mesiac list Bidenovej administratíve a na nátlak rodičov študentov vyzvala k federálnemu vyšetrovaniu týchto prípadov. 

Generálny prokurátor Merrick Garland zas vydal memorandum, ktorým nariadil FBI vyšetriť rodičov, ktorí údajne obťažovali školských administrátorov a členov školských rád. Pri prerokovávaní v Parlamente Garland pripustil, že dovtedy nevedel o "žiadnom z prípadov", aké sa odohrali na Stone Bridge High School.