P. František odsudzuje potrat a eutanáziu ako narábanie s ľudským životom ako s "odpadom"

135
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pápež František ostro odsudzuje potrat aj eutanáziu; povedal, že dnešná "jednorazová kultúra" vedie k zabíjaniu detí a ´vyraďovaniu´ starších. 27. septembra pápež František povedal: "Zákonom o potrate, ktorý posiela deti priamo na ´porážku´, sa zbavujeme detí, ktoré nechceme prijať. Dnes je to už bežná metóda, odporná prax. Je to naozaj vražda."

V naživo-streamovanom príhovore členom Pontifical Academy for Life (Pápežská akadémia za život), pápež uviedol, že na to, aby sme lepšie porozumeli tomu, čím potrat vlastne je, si musíme položiť dve otázky: "Je za účelom vyriešenia problému správne vziať človeku život? Je správne najať si za týmto účelom nájomného vraha? Lebo to presne potrat je - nájomná vražda." Pápež ďalej povedal, že v dnešnej jednorazovej kultúre sa už aj na starších ľudí hľadí ako na "odpadový materiál"; ako na materiál s "nulovým využitím". "Títo ľudia sú však stelesnenou múdrosťou. Predstavujú korene múdrosti našej civilizácie, no práve táto civilizácia ich vyraďuje, zbavuje sa ich. V mnohých prípadoch sa jedná o "skrytú eutanáziu", ako ju ja nazývam. Je to taká, ktorá núti ľudí povedať ´Lieky sú drahé, potrebujeme len polovicu z nich´ a to znamená skrátenie života starších ľudí. Potrat aj eutanázia odmietajú nádej tým, že likvidujú nádej na deti ako pokračovanie života a nádej na korene, na starších, z ktorých múdrosti môžeme čerpať. Toto ale nie je cesta, po ktorej by mali kráčať katolícke univerzity a nemocnice; táto cesta vedie k zničeniu."    

V septembri pápež František už druhýkrát tvrdo vystúpil proti potratom. Počas tlačovej konferencie na palube lietadla, ktorým sa vracal 15. 9. domov z návštevy Slovenska opakovane zdôrazňoval, že "potrat je vražda" a akceptovanie potratu prirovnal k "akceptovaniu vraždy, ktorá je na dennom poriadku". Pápežskú akadémiu za život založil v roku 1994 pápež Ján Pavol II. Jej hlavným poslaním je podporovať a propagovať cirkevnú etiku úplnosti života. Koncom septembra sa v Ríme konalo plenárne zasadnutie Akadémie, zamerané na pandémiu, bioetiku a budúcnosť verejného zdravia. Pápež vo svojom prejave v Clementine Hall uviedol, že "prácu a dielo Akadémie, zamerané na ochranu a podporu života, zveruje do rúk Panny Márie".