Mexiko

Tragédia: Najvyšší mexický súd zbavil potrat charakteru trestného činu

143
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Najvyšší súd Mexika len minulý rok odmietol zbaviť potrat charakteru trestného činu. Pred niekoľkými dňami sa to zmenilo. Zo správy Iona Institute:

Mexický Najvyšší súd jednohlasne odsúhlasil zbaviť potrat charakteru trestného činu. Desať sudcov prehlásilo za neústavný zákon v severnom štáte Coahuila, podľa ktorého sa ženy, ktoré podstúpili potrat, ako aj lekári, ktorí ho vykonávali, odsudzovali na trest až do výšky 3 rokov vo väzení. Toto pravidlo sa zaviedlo v celej krajine. "Týmto teda už nespravodlivé trestanie žien skončilo", prehlásil Arturo Zaldívar, hlavný sudca.

Uvoľnenie opatrení, súvisiacich s potratom, je vyvrcholením malej, no čoraz viac sa šíriacej vlny postupnej liberalizácie v Mexiku, v ktorom takmer každý z 32 štátov má absolútny zákaz, len so špecifickými výnimkami, ako sú znásilnenie, poškodenie plodu a zdravotné riziko matky. V roku 2007 prijali v hlavnom meste Mexico City zákon, ktorý dovoľuje ženám ukončiť tehotenstvo z akýchkoľvek dôvodov počas prvých 12 týždňov. Od roku 2019 sa pridali ďalšie 3 štáty. 

The National Action Party opätovne zdôraznila svoju opozíciu voči potratu: "Sme v plnej miere za ochranu života od počatia  až po prirodzenú smrť. Žiadame možnosť uplatňovať výhradu vo svedomí z "etických, morálnych alebo náboženských dôvodov".

Viac ako polovica mexických štátov mala v pláne zákaz potratov, no zákon sa stále mení podľa miesta; nové nariadenie však úplne eliminuje schopnosť presadiť pro-life zákony. Za posledné roky sa ´potratová vojna´ šíri obidvoma Amerikami ako požiar a to je ďalší temný krok k tragédii.