arch. Cordileone

Arcibiskup Cordileone nazýva potratový zákon "obetovaním detí" a vyzýva k modlitbe a pôstu

252
Milko Kostovič
Kultúra života

Sanfranciský arcibiskup varoval, že potratový návrh zákona, o ktorom sa bude v Kongrese hlasovať tento týždeň, znamená "obetovanie detí". Vyzval Katolíkov, aby sa postili a modlili za neschválenie návrhu. 

"Táto prekladaná legislatíva nie je ničím iným než obetovaním detí," uviedol arcibiskup Salvatore Cordileone v utorňajšom vyhlásení k zákonu o ochrane zdravia žien (H.R. 3755). 

Návrh zákona, ktorý predložila členka snemovne Judy Chuová (demokratka za Kaliforniu), uznáva "zákonné právo" žien na potrat. V návrhu sa tiež spomína "právo" lekárov, certifikovaných pôrodných asistentiek, praktických sestier a asistentov lekára vykonávať potrat. Návrh zakazuje mnohé obmedzenia potratov, ako napr. štátne pro-life zákony vyžadujúce ultrazvuk alebo čakacie lehoty pred potratom. 

"Každý rozumný človek so základným zmyslom pre morálku a predstavou o slušnosti sa musí hrôzou triasť pred takým ohavným zlom, ktoré je kodifikované v zákone," uviedol arcibiskup. 

Návrh zákona ruší zákazy "pred-životaschopných" potratov a tiež bude umožňovať neskoré potraty bez "zmysluplných" obmedzení, upozornila Konferencia amerických biskupov a označila návrh za "najradikálnejší potratový zákon všetkých čias". Návrh zákona by mala Snemovňa prerokovať tento týždeň. 

"Tento klamlivo pomenovaný extrémny návrh zákona by prostredníctvom federálneho štatútu nariadil potraty na požiadanie na celoštátnej úrovni v akejkoľvek fáze tehotenstva," napísal arcibiskup Joseph Naumann, predseda pro-life výboru amerických biskupov, v liste 15. septembra členom Kongresu.

"Prinútilo by to všetkých Američanov podporovať potraty u nás i v zahraničí prostredníctvom svojich daní. A taktiež by poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a lekárski profesionáli pravdepodobne museli vykonávať, vypomáhať a / alebo odporúčať potraty proti svojim hlboko-zakoreneným názorom. Zamestnávatelia a poisťovatelia by tiež museli kryť potraty alebo ich financovať."

Arcibiskup Cordileone v utorok uviedol, že návrh zákona "ukazuje, do akých extrémov budú údajní zástancovia ’voľby’ v našej krajine ochotní zájsť, aby ochránili to, čo považujú za najposvätnejšie: právo zabíjať nevinné ľudské bytosti v maternici."

Arcibiskup vyjadril podporu pre varovanie zo strany arcibiskupa Naumanna a obhajoval myšlienku, aby členovia Kongresu namiesto toho prijali legislatívu podporujúcu matky aj deti.

Cordileone označil za "obzvlášť hanebné, ak sa ktorýkoľvek samozvaný Katolík zapletie do takéhoto zla, nieto ešte, aby to obhajoval". 

Predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová (demokratka za Kaliforniu), Katolíčka, ktorá má bydlisko v sanfranciskej arcidiecéze, oznámila hlasovanie o návrhu zákona tento mesiac po tom, ako vstúpil do platnosti texaský pro-life zákon, ktorý obmedzuje väčšinu potratov po zistení srdcového tepu plodu. Sľúbila, že "zakotví v zákone reprodukčnú zdravotnú starostlivosť pre všetky ženy v celej Amerike"

Cordileone poukázal na nedávne vyhlásenie pápeža Františka, ktorý označil potrat za "vraždu"

"Tento princíp je taký jasný, a tomu, kto ho nevie pochopiť, by som položil dve otázky: Je správne zabiť ľudský život, aby sa vyriešil nejaký problém? Z vedeckého hľadiska je to ľudský život. Druhá otázka: je správne najať si nájomného vraha na vyriešenie problému?" uviedol pápež. 

Arcibiskup Cordileone v utorok uviedol, že zákon o ochrane zdravia žien "je rozhodne typom legislatívy, ktorú by sme očakávali od zbožného satanistu, nie od zbožného Katolíka". 

Na záver vyzval "všetkých Katolíkov našej krajiny, aby sa okamžite modlili a postili za členov Kongresu, aby urobili správnu vec a zabránili schváleniu tohto zverstva v zákone". 

"Dieťa nie je predmet na zahodenie, ani srdce matky. Už som to povedal predtým a poviem to znova: odpoveď na to, keď sa žena ocitne v krízovom tehotenstve nie je násilie, ale láska. Toto je Amerika. Máme na viac."